Uutiset

Itsenäisyysfantasiassa ei pönötetä

Suomi elää eteenpäin tänään Hämeenlinnan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa jäähallissa. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Sami Saikkonen sanoo, ettei hän halunnut Itsenäisyysfantasiasta kulunutta pönötystä.

-Eräs veteraani sanoi minulle, eikö me olla jo tarpeeksi sodassa oltu. Eletään eteenpäin. Suomi on myös iloinen maa. Muistetaan menneisyyttä ja eletään eteenpäin, Saikkonen kertoo.

Fantasiassa nähdään jäätä, valoa, tulta ja lunta. Veteraaneja ei ole suinkaan unohdettu. Neljätoista sotaveteraania on mukana fantasiassa esiintyjinä, kun juhlassa kysytään ”keitä ne on ne sankarit”.

Jäällä juhlakiekkoa ja kalamiehiä

Hämeenlinnan taitoluistelijat ja HPK:n naisjääkiekkoilijat pelaavat juhlaottelun, jonka koreografia on Saikkosen käsialaa. Esitys huipentuu loppilaisen Special FX:n Ari Arvolan suunnittelemaan pyrokiekkoiluun.

Kalamiehinä vierailevat juhlassa Vexi Salmi ja itse Irwin Goodman, jälkimmäinen Joni Leponiemen hahmossa.

Useassa vaiheessa kuullaan kuoroteosta, joka on tilattu juhlaa varten kuoronjohtaja-kanttori Ismo Savimäeltä. Katsomosta kuullaan MM-jääkiekkoselostaja Antero Mertarannan letkautuksia.

Hämeenlinna on ensi vuonna Unicefin kaupunkikumppani ja kaupunkikapulan vaihto tapahtuu itsenäisyyspäiväjuhlassa. Suuri lapsi- ja tyttökuoro avaa laulullaan Unicef-kampanjan.

Suomeen muuttajien tervehdyksen tuovat juhlaan Hämeen ammattikorkeakoulun eriväriset ulkomaalaiset opiskelijat.

Näyttelijät Ritva Oksanen ja Turkka Mastomäki esittävät kohtauksen Niskavuori-näytelmästä ja lausuvat Maamme-laulun kaikki säkeistöt.

-Maamme-laululla on ajankohtaista sanottavaa tällekin päivälle, Saikkonen sanoo.

Oksanen johdattaa lopuksi yleisön laulamaan Maamme-laulun yhteislauluna.

Välittömästi fantasian jälkeen juhla jatkuu jäähallin ulkopuolella. Tuliryhmä Susi johdattaa kynttiläkulkueen Ahveniston hautausmaalle partiolaisten kynttilätervehdykseen. Yleisö voi ottaa mukaan omia kynttilälyhtyjä.

Sibelius-fantasiaakin isompi joukko

Sami Saikkonen on kahtena syksynä ohjannut ja käsikirjoittanut Hämeenlinnan torille suuren suosion saaneen Sibelius-fantasian yhdessä pianisti Erkki Korhosen sekä hämeenlinnalaisten kuorojen ja tanssijoiden kanssa.

-Korhosen idea oli, että tehdään Itsenäisyysfantasia jäähalliin, kertoo tapahtuman tuottaja Noora Herranen.

Itsenäisyysfantasiassa on mukana Sibelius-fantasiaankin isompi joukko eli 300-400 esiintyjää, kaikki hämeenlinnalaisia.

Jäähallissa kuullaan kuorolaisia kymmenestä kuorosta lapsista ja nuorista Hämeenlinnan mieskuoron senioreihin.

Juhla alkaa 13.30 Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan glögitarjoilulla jäähallissa. Itsenäisyysfantasia alkaa kello 14 ja kestää noin tunnin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. (HäSa)