fbpx
Uutiset

Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta

612-soihtukulkue on ilmoittanut kulkueestaan tänäkin vuonna. Kuva: Mauri Ratilainen
612-soihtukulkue on ilmoittanut kulkueestaan tänäkin vuonna. Kuva: Mauri Ratilainen

Poliisi valmistautuu järeästi itsenäisyyspäivän marsseihin ja mielenosoituksiin Helsingissä.

Itsenäisyyspäivän tapahtumista vastaava Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala sanoo, että Helsingissä on itsenäisyyspäivänä satoja poliiseja tekemässä esimerkiksi joukkojenhallintaa, liikenteen ohjaamista ja Linnan juhlien turvaamista.

Kyse on Helsingin poliisin vuoden suurimmasta operaatiosta.

– Poliiseja tarvitaan merkittävästi normaalia enemmän. Pääkaupungissa järjestetään useita kokoontumisia, joihin liittyy kulkueita, jotka ovat osin toisilleen erimielisiä, Kujala sanoo Lännen Medialle.

Kulkueiden reitit pyritään Kujalan mukaan järjestämään niin, että kulkueet eivät risteä keskenään samaan aikaan. Poliisi on keskustellut järjestelyistä ja reiteistä kaikkien kokoontumisia järjestävien tahojen kanssa.

– Jos tarkoituksena on järjestää vastamielenosoituksia, silloin ne pyritään toki järjestämään niin, että mielenosoittajat pääsevät suunnilleen näköetäisyydelle. Muutoin kohtaamiset pyritään pitämään mahdollisimman vähäisinä.

Kokoontumisia järjestävien tahojen kanssa on Kujalan mukaan pyritty sopimaan ennalta.

Kujala arvioi, että itsenäisyyspäivän juhlinta on tavallista vilkkaampaa myös siksi, että päivä osuu perjantaille.

– Pitkä viikonloppukin luultavasti vaikuttaa niin, että perinteisiä juhlijoita on paljon liikkeellä.

Ainakin kuusi mielenosoitusta

Torstai-iltaan mennessä poliisille oli ilmoitettu yhteensä kuudesta pääkaupungissa järjestettävästä kokoontumisesta ja kulkueesta.

Näihin kuuluvat esimerkiksi äärioikeistolaisena pidetty 612-soihtukulkue ja “Helsinki ilman natseja” -mielenosoitus.

Keskiviikkona poliisi kertoi kieltäneensä “Kohti vapautta” -uusnatsiliikkeen itsenäisyyspäiväksi suunnitteleman mielenosoituksen.

Taustalla on korkeimman oikeuden (KKO) ratkaisu maaliskuulta, jossa se määräsi avoimesti uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen PVL:n väliaikaiseen toimintakieltoon.

KKO ratkoo tällä hetkellä PVL:n lakkauttamista, ja sen toiminta on kielletty oikeuden päätöksen valmistumiseen asti.

Helsingin poliisi katsoo, että PVL:n ja kokoontumista itsenäisyyspäiväksi suunnitelleen “Kohti vapautta” -liikkeen taustalla vaikuttavat samat aktiivijäsenet.

Poliisi arvioi, että itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa olisi kysymys laittomasta yhdistystoiminnasta.

Viime itsenäisyyspäivänä PVL:n järjestämällä marssilla pidätettiin muutamia mielenosoittajia.

Pidätykset tehtiin tilanteessa, jossa mielenosoittajien ja poliisin välillä tapahtui lyhytkestoinen yhteenotto. Nujakka käynnistyi, kun poliisi poisti mielenosoittajilta näiden kantamia hakaristilippuja. Ensin poliisi yritti saada liput mielenosoittajilta keskustelemalla.

Professori: Kokoontumisvapaus ei ole absoluuttinen oikeus

Mielenosoituksen kieltäminen ennalta on hyvin poikkeuksellinen tapaus, ylikomisario Kujala sanoo.

– En itse ainakaan muista vastaavaa tapahtuneen aiemmin.

Kujala huomauttaa, että poikkeuksellista on myös yhdistyksen toiminnan kieltäminen. Peruste perjantain mielenosoituksen estämiselle piilee juuri korkeimman oikeuden PVL:lle määräämässä toimintakiellossa.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo, että yhdistymis- ja kokoontumisvapaus on perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa turvattu perus- ja ihmisoikeus.

– Kokoontumisvapaus ei kuitenkaan ole absoluuttinen. Sitä voidaan rajoittaa esimerkiksi yleisen turvallisuuden ja järjestyksen turvaamisen perusteella.

Kokoontumisvapautta turvaavassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa suojataan Ojasen mukaan rauhanomainen kokoontumisvapaus.

– Se sana eli rauhanomainen tarkoittaa sitä, etteivät kokoontumisvapauden suojaa nauti kokoontumiset, joissa esimerkiksi aletaan hajottaa omaisuutta tai pahoinpidellä muita ihmisiä.

Mielenosoituksia saatetaan keskeyttää itsenäisyyspäivänä

Torstaina äärioikeistolainen “Soldiers of Odin” -ryhmä ilmoitti järjestävänsä niin ikään mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä.

Ryhmällä on tiiviit yhteydet Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

Ylikomisario Kujala ei ota kantaa yksittäisen mielenosoituksen keskeyttämiseen, mutta sanoo, että jo käynnissä oleva mielenosoitus voidaan keskeyttää, jos esimerkiksi yleinen turvallisuus arvioidaan uhatuksi.

– Se on mahdollista silloin, jos toimitaan olennaisesti lain vastaisesti. Tällöin poliisin on pyrittävä estämään laittomuudet, sanoo ylikomisario Seppo Kujala.

Professori Ojanen sanoo, että poliisi voi puuttua sellaiseen mielenosoitukseen, jossa esimerkiksi käytettäisiin korkeimman oikeuden väliaikaisesti kieltämän PVL:n lippuja tai symboleita. Korkein oikeus on määrännyt PVL:n toiminnan väliaikaisesti kielletyksi, kunnes KKO on ratkaissut lopullisesti asian PVL:n lakkauttamisesta.

– Poliisi katsoi, että kielletyssä mielenosoituksessa olisi pyritty kiertämään yhdistyksen toimintakieltoa vaihtamalla nimeä. Nähdäkseni kielto koskee samalla tavalla esimerkiksi yhdistyksen symboleja.

Myös natsilippujen heiluttaminen voi olla Ojasen mukaan edellytys keskeytykselle.

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä poliisi vei PVL:n mielenosoittajilta muutamia hakaristilippuja. Ojanen sanoo, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut hakaristilipun esilläpidon olevan yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä häirintää.

– Hakaristilippu assosioidaan niin vahvasti natsi-Saksaan ja sen juutalaisvainoihin sekä muihin hirmutekoihin, että on juridisesti päivänselvää, että poliisin on välittömästi puututtava sen käyttöön, jos sellaista tapahtuisi, Ojanen sanoo.

Kyse ei ole poliisin toimintamahdollisuudesta, vaan velvoitteesta perustuslaki ja ihmisoikeussopimukset huomioiden.

Kulkueet ja kokoontumiset

Helsinki ilman natseja lähtee liikkeelle noin 17.30 Narinkkatorilta ja etenee Taivallahdenaukiolle.

Itsenäisyyspäivän muistotilaisuus kello 21–23.30 Arkadiankatu 3:ssa Eduskunnan pikkuparlamentilla.

Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi liikkeelle klo 16 Museokadulta ja etenee Mäntymäen kentälle.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue noin 17–18 alkaa Hietaniemenkadulta ja etenee Senaatintorille.

Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille kello 16 ja etenee Hesperianpuistoon klo 18.

612-soihtukulkue liikkeelle klo 19 Töölöntorilta ja etenee Mechelininkadulle.

Menot