Uutiset

Ivalossa tutkitaan kahta koronavirusepäilyä, Wuhanista tulleet kiinalaisturistit hakeutuivat terveyskeskukseen flunssaoireiden takia

Ylen mukaan kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista matkailijaa on hakeutunut hoitoon Ivalossa.
Koronavirukseen on kuollut Kiinassa jo 25 ihmistä. Yle kertoi hetki sitten, että Ivalossa on paljastunut kaksi koronavirusepäilyä. Kuva: Miguel Candela
Koronavirukseen on kuollut Kiinassa jo 25 ihmistä. Yle kertoi hetki sitten, että Ivalossa on paljastunut kaksi koronavirusepäilyä. Kuva: Miguel Candela

Ivalossa flunssaoireiden takia hoitoon hakeutuneet kiinalaiset ovat isä ja poika. Asiasta kertoo STT:lle johtava lääkäri Outi Liisanantti Inarin kunnan terveyskeskuksesta. Liisanantti sanoo, että potilaat ovat hakeutuneet hoitoon hyvin lieväoireisina.

He ovat tällä hetkellä eristettynä. Perheen äiti on johtavan lääkärin mukaan erinomaisessa kunnossa. Hänkin on sisällä terveyskeskuksessa ja karanteenissa.

–  Hän on nyt täällä meillä ihan sen takia, ettei nyt ole sitten mahdollinen tartuttaja, Liisanantti sanoo.

Kaikki kolme ovat sijoitettuna samaan huoneeseen, koska terveyskeskuksessa on Liisanantin mukaan vain yksi hyvä eristyshuone.

Liisanantti ei kerro, minkä ikäisistä kiinalaisista on kyse.

–  Terveitä, hyväkuntoisia nuoria ihmisiä, hän tyytyy toteamaan.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että kiinalaiset hakeutuivat myöhään eilen illalla Ivalon terveyskeskuksen päivystykseen flunssaoireiden takia. Hänen mukaansa potilaista on otettu aamulla koronavirusnäytteet, jotka ovat lähteneet Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) analysoitaviksi.

– Tämä on normaali toimintaohje, että jos henkilöllä on Wuhan-historia parin viikon sisällä, ja heillä on hengitysinfektio-oireita, silloin otetaan näytteet ja arvioidaan, voiko olla kyseessä koronavirus. Todennäköisesti taustalla on joku muu normaali tauti, Broas kertoo.

Broasin tietojen mukaan kiinalaisperhe saapui Suomeen kaksi päivää sitten Norjan kautta.

THL: Näytteiden tutkimisessa kuluu muutama päivä

Ivalossa ilmenneiden koronavirusepäilyjen selvittämisessä menee todennäköisesti muutama päivä, arvioi THL:n professori Mika Salminen.

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii näytteiltä tuplavarmistuksen, koska kyseessä on uusi virus

–  Testit ovat vasta kehitettyjä ja tiedot niistä on julkaistu vasta tämän viikon alussa, joten niiden luotettavuutta joudutaan varmistelemaan, Salminen sanoo STT:lle.

Salmisen mukaan todennäköisyys koronavirukselle on aika pieni, koska maailmassa pohjoisella pallonpuoliskolla on meneillään flunssa-aika ja tavallisia kuumetauteja on paljon liikkeellä.

THL kertoo myös tiedotteessaan, että mahdolliset koronavirus-tapaukset selvitetään matalalla kynnyksellä. Tiedotteen mukaan Suomen sairaaloissa on hyvä valmius hoitaa ja tutkia koronavirusinfektioita erityisolosuhteissa.

THL seuraa ja päivittää koronavirus-tilannetta nettisivullaan.

Ivalon koronavirusepäilyistä kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

Asiasanat

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic