Kolumnit Uutiset

Jäädytys jäädytti päättäjien päät

Noin 15:n alle kouluikäisen pojan porukka pelasi meidän lähikentällä Kankaantakana sählyä joka viikko, kunnes tuli niin pimeää, ettei palloa nähnyt.

Kentällä on valot, mutta joka vuosi ne on pantu päälle vasta sitten, kun kenttä on jäädytetty. Kaupungilla on kuviteltu, ettei kenttää muuten käytetä. Sovimme vanhempien kesken, että sählystä siirrytään omaan korttelikiekkoon, kunhan jää saadaan kuntoon. Eipä ole näkynyt jäätä, eikä sitä tulekaan.

Kaupunki päätti, että vain muutama kenttä jäädytetään, kun kelit ovat siihen oivat. Muut puistokentät jäädytetään vasta vuodenvaihteen jälkeen. Sillä säästetään 10 000 euroa.

Samalla tehtiin kantakaupungissa lista 27 kentästä ja puistosta, joita ei hoideta koko talvena – säästösyistä. Listalla on monta päiväkodin ja koulun pihalla tai vieressä sijaitsevaa kenttää, joilla on likimain päivittäistä käyttöä.

Elämänlaatulautakunnan puheenjohtajan Ulla Appelrothin mukaan jäädyttämättä jätettävien kenttien listaa perusteltiin lautakunnalle sillä, että moni tällainen kenttä on lähellä muita kenttiä tai käyttö on vähäistä.

Kun lista julkaistiin Hämeen Sanomissa (4.12.2012), palautetta kansalaisilta tuli. Ja hyvä niin.

Nyt puheenjohtaja Ulla Appelroth myöntää, että tehty päätös on huono. Hän myös toivoo, että uusi lautakunta ottaa asian uudelleen käsittelyyn.

Sitä Appelroth ei osaa sanoa, kuinka paljon jäädyttämättä jätettyjen kenttien lista säästää. Karkeasti hän arvioi, että ehkä 20 000 euroa, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Eihän kyse ole mistään maata mullistavasta asiasta, mutta kaupunkilaisten arkeen se vaikuttaa.

Kaupungin päiväkodeissa on ollut aktiivista henkilökuntaa, joka on vienyt lapsia päiväkotien lähikentille tai puistoihin luistelemaan. Aika monesti kenttä on ihan päiväkodin vieressä tai pihassa, jolloin luistelun opettelemisesta on tehty vaivatonta.

Tänä talvena jäävät luistelut luistelematta monelta päiväkotilapselta. Kun kuulemma näillä lähikentillä ei ole käyttöä. Keneltäköhän asiaa on kysytty?

Käytännössä aikuisten on helppo ajella parin kilometrin päähän luistelemaan, mutta koululaisille ja päiväkotilapsille tilanne on toinen.

Päiväkotipäivän aikana olisi kovin helppoa käydä luistelemassa vaikka päivittäin, jos lähikenttä olisi kunnossa.

Koko ajan puhutaan siitä, että lapset ja nuoret pitäisi opettaa liikkumaan. Tulevaisuushan näyttää siltä, että lääkärit määräävät liikuntareseptejä ja kansalaisten on itse ryhdyttävä hoitamaan itseään.

Tämä itsestä huolehtiminen pitäisi aloittaa jo lapsena. Totutuista tavoista on paljon helpompi pitää kiinni kuin aloittaa liikkuminen tyhjästä. Etenkin, kun minkään valtakunnan tietoa ei ole siitä, kuinka esimerkiksi luistimilla pysytään pystyssä.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic