fbpx
Uutiset

Jäähalli ja paloasema pitivät pintansa Riihimäellä

Jäähallin suunnittelu käynnistyy Riihimäellä ensi vuonna. Samalla käynnistyy uuden paloaseman rakentaminen Kirjauksenmäkeen.

Paloaseman rakentamisesta Riihimäen kaupunginvaltuutetut pystyivät löytämään hyvän sovun, mutta jäähalli onnistui jakamaan joukon pahasti kahteen leiriin.

Sari Jokinen (sit.) asettui vastustamaan jäähallin aikataulun nopeuttamista ja esitti 100 000 euron suunnittelurahan siirtämistä vuodelle 2013. Vastustajat hävisivät äänestyksen äänin 12-30. Perussuomalaisten valtuutettu oli kokouksesta poissa.

Kahden hankkeen aikaistaminen hiillytti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kirsti Tolvasta (sd.) siinä määrin, että hän pyysi varapuheenjohtajan käyttämään nuijaa. Näin hän pääsi kiipeämään puhujanpönttöön.

– Suu loksahti auki, kun istuin valtuuston puheenjohtajana seuraamassa kuinka kaupunginhallitus yksimielisesti aikaisti sekä jäähallia että paloasemaa vuodella. Velan pienentäminen ei enää näyttänytkään olevan tärkein tavoite, kuten on pitkään ollut.

Lehmänkaupat tehtiin hallituksessa

Kirsti Tolvanen ei olisi aloittanut ensi vuonna edes paloaseman suunnittelua, mutta tarttui erityisesti jäähallin rakentamiseen.

– Kunnallisvaalit ovat tulossa ja näyttää olevan poliittinen itsemurha vastustaa jäähallia. Näin vain sitten kaupunginhallituksessa sovittiin yhteisesti aikaistamisesta, kun oikeisto halusi paloaseman ja vasemmisto jäähallin.

Demarien Kari Kaistinen ilmoitti käyttävänsä jääkiekkopuolueen puheenvuoron ja puolusti jäähallia jälleen kerran. Hän muistutti jäähallilla olevan vuosittain 75 000 käyttäjää, joista valtaosa on nuoria harrastajia.

Velanotto saatava kuriin

Nopea investointitahti ja edessä olevat suuret rakennushankkeet huolestuttivat maailmantalouden uhkien edessä erityisesti vihreiden Eero Yrjö-Koskista, kokoomuksen Pertti Mäkelää ja demarien Mikko Lundia.

Kaupungin taloudellinen tilanne on kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen mielestä kokonaisuudessaan tyydyttävä, vaikka lainakanta on korkea. Ensi vuoden lopulla kaupungilla on lainaa jo 100 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna otetaan lainaa lisää lähes 24 miljoonaa ja vähennetään runsaat 22 miljoonaa eli 6 prosenttia. Kokonaispotti kasvaa 1,8 miljoonalla eurolla.

Lainan määrä kasvaa kolme seuraavaa vuotta joka vuosi yli 10 miljoonaa euroa. Pertti Mäkelä esitti lainan kasvua hillitsevän ponnen, jonka valtuusto hyväksyi.

Ponnessa valtuusto edellyttää saavansa kaupunginhallitukselta tilinpäätöskokoukseen selvityksen, jossa kerrotaan miten lainojen kehitys saadaan pysähtymään ja vieläpä laskemaan ja missä aikataulussa.

Pedagoginen ohjaaja vakinaiseksi

Ensi vuoden virkapakettia onnistuttiin valtuustossa lihottamaan kahdella työntekijällä.

Kouluilla kolme vuotta työskennellyt pedagoginen suunnittelijan saa jatkaa opettajien valmennusta älytaulujen ja opetusalustojen hyödyntämiseen. Perusturvatoimeen saatiin Riihikotiin yhden hoitajan toimi lisää eli kaikkiaan kolme hoitajaa.

Pedagogisen suunnittelijan vakinaistamisesta jouduttiin äänestämään, mutta ohjaaja saatiin äänin 23-15.

Uusia virkoja ja toimia perustettiin ensi vuodelle kaikkiaan 14.

Valtuusto siirsi myös Mikko Takalan (kok.) esityksestä yhdistyksille työllistämistoimintaan 20 000 euroa lisää määrärahaa, jolloin käytössä on kaikkiaan 40 000 lähinnä Street Lightin toiminnan turvaamiseen.

Vihreiden MInna Jokinen sai taakseen koko valtuuston ehdottaessaan, että kaupunki edelleen käyttää siviilipalvelustaan suorittavia eri työtehtävissä.

Valtuuston talousarviokokous kesti lähes yhdeksän tuntia. (HäSa)

Menot