fbpx
Uutiset

Jääkiekko nostaa taas verenpainetta

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy löi viime vuoden päätteeksi avoimet kortit pöytään. Kaupungin omistaman yhtiön hallitus esittää, että Hämeenlinnan jäähallia ja sen kyljessä kiinni olevaa harjoitushallia remontoidaan ja laajennetaan 4,5 miljoonalla eurolla.

Tästä alkoi – jälleen kerran – hämeenlinnalaisten kunnallispoliitikkojen tuttu itku. Taas jääkiekko vaatii rahaa…

Totta. Hämeenlinnan kaupungin on tavalla tai toisella oltava mukana Ritarihallista kertyvän laskun maksamisessa. Opetusministeriön osuus kustannuksista on korkeintaan puoli miljoonaa euroa, välttämättä ei euroakaan.

Ikävistä asioista päättäminen on tunnetusti ikävää. Kummallista on kuitenkin monen johtavan kunnallispoliitikon purnaus (HäSa 29.12.) siitä, että halliyhtiö on yllättänyt rahapyynnöllään kaupungin rahoista vastaavat.

Taas on kiire, kun jääkiekko tarvitsee rahaa.

Kuinkahan hyvin luottamushenkilöt ovat perillä kaupungin hallinnosta?

Halliyhtiö teki esityksen kaupungille joulukuussa 2006. Kaupungin vuoden 2008 budjetin valmistelu vasta käynnistyy alkuvuodesta ja valtuusto päättää budjetista tämän vuoden marraskuussa. Työt hallilla alkanevat keväällä 2008.

Aivan normaalin ajanlaskun mukaan kunnallisilla päättäjillä on kymmenisen kuukautta aikaa ottaa kantaa jäähallin remonttiin ja laajennukseen.

Aikaa on muka liian vähän.

Halliyhtiö on noudattanut pilkulleen hyvää hallintotapaa! Luottamushenkilöiden olisi paikallaan sanoa ääneen, jos rahan jakoa koskevien esitysten aikataulutusta pitäisi rukata.

Vaatiiko jäähallia koskevan päätöksen rutistaminen useamman vuoden?

Tilanne on tosiasiassa se, että valtuusto päättää jokaisesta vuoden 2008 budjettiin sisältyvästä menosta marraskuussa ja aivan riippumatta siitä, koska rahasta on laadittu esitys.

Luottamushenkilöiden tuska on sinänsä ymmärrettävä, sillä neljä miljoonaa euroa on paljon rahaa.

Päättäjien päänsärkynä on menneisyyden taakka. Hämeenlinnan kaupungilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin pitää huolta omaisuudestaan, tässä tapauksessa jäähallista. Vanhan totuuden mukaan omaisuus kuluu.

Hallin laajentaminen ravintolalla nostaa palvelutasoa ja tätä kautta jäähalli voinee kerätä nykyistä enemmän euroja menojen katteeksi.

Varsinkaan liigatason jääkiekon tukeminen ei ole kunnallista peruspalvelua. Ei sitä ole myöskään esimerkiksi kaupungin oman teatterin ylläpito veronmaksajien rahoilla.

Viihdebisneksen pitäisi tulla toimeen omin voimin.

Hämeenlinnassa olisikin paikallaan tehdä selvitys muun muassa juuri teatterin ja liikuntahalliyhtiön yksityistämisen seurauksista. Asiakirja jakaisi tietoa, miten kävisi teatterin ja muun muassa jääkiekkoa sekä kaunoluistelua harrastavien lasten ja nuorten.

Kyllä kaupunki jäähallista eroon pääsee, mutta takuulla halvalla menee.

Menot