Kolumnit Uutiset

Jääkiekkobisnes on saanut pahoja kolhuja

Yleistyksiä, asiantuntemattomuutta, tunnekuohuisia kommentteja ja aivan liian vähän kiihkotonta, faktoihin perustuvaa puhetta.

Sitä on keskustelu jääkiekkoväkivallasta Suomessa.

Mahtavaksi urheiluviihdebisnekseksi kehittynyt laji kaipaa arvoremonttia. Siitä ei päästä mihinkään. Ja keskustelua tarvitaan, mutta tosiasioihin perustuvaa.

Viime aikojen keskustelusta saa helposti sen kuvan, että vastustajan tahallisesta vahingoittamisesta on kyse aina, kun joku loukkaantuu.

Asia on kuitenkin juuri päinvastoin. SM-liigassa on pelattu tällä kaudella yli 750 ottelua ja vain muutamassa pelaajan loukkaantumisessa on ollut kyse vastustajan tahallisesta vahingoittamisesta.

Loukkaantumisia, etenkin aivotärähdyksiä on tullut paljon enemmän. Valtaosa niistä on sattunut ihan sääntöjen mukaisessa taklaustilanteessa. Osa loukkaantumisista on tapahtunut sääntöjen vastaisista otteista, mutta kuitenkin tahattomasti; sekunnin murto-osassa maila on noussut liian ylös, viime tipassa vastustaja on kääntänyt selkänsä taklaajaa kohti seurauksena pahan näköinen selkään ajo.

Nyt pitäisi keskustella siitä, miten sääntöjä muutetaan niin, että loukkaantumisia tulisi vähemmän tavanomaisissa pelitilanteissa ja miten kaukalot tehdään nykyistä turvallisemmiksi esimerkiksi joustavilla pleksilaseilla jne.

Loukkaantumisriskin kasvu johtuu ennen kaikkea pelaajien vauhdin ja voiman lisääntymisestä, ja varusteista, joita halutaan tehdä koko ajan keveämmiksi.

Ihan omaan kategoriaansa pitää sitten laittaa ne ylilyönnit, joissa vastustajaa tahallisesti telotaan. Samalla pitäisi keskusteluun osallistuvilla vaikuttajilla olla edes jotenkin edellä mainitut tosiasiat hallussa.

Muun muassa poliisiylijohtaja Mikko Paatero otti Helsingin Sanomissa kantaa SM-liigan antamiin rangaistuksiin tavalla, joka kertoi asiantuntemattomuudesta. Hän antaa ymmärtää, että kaukaloväkivaltaa tulisi käsitellä nykyistä enemmän oikeussaleissa.

Kuinka hyvin Paatero on perehtynyt jääkiekon sääntöihin, rangaistuskäytäntöihin? Entä miten paljon hän on katsonut nauhalta tilanteita, joista hän puhuu?

SM-liigan rangaistukset riittävät tavanomaisissa tapauksissa. Kun väkivaltaisuuksissa mennään liigan tavanomaisten normien yli, ratkotaan asia yleensä käräjäoikeudessa, kuten Jokerien Semir Ben-Amorin teloessa HIFK:n Ville Peltosen sairaalakuntoon.

Jokainen tällainen tapaus on liikaa ja kertoo enemmän kuin tapaus sinänsä. Tässä on se arvokeskustelun paikka. Pelaaja ei omatoimisesti lähde mielettömiin tekoihin. Kyse on tekojen hiljaisesta hyväksynnästä johdossa asti.

Toisten kunnioitus pitää palauttaa jääkiekkoon nopeasti samalla, kun sääntöjä tiukennetaan ja pelaajien työympäristöä tehdään turvallisemmaksi.

Päivän lehti

9.4.2020