Uutiset

Jääkiekkoliitto linjanvetäjänä

Suomen Jääkiekkoliitto erotti keskiviikkona päävalmentaja Raimo Summasen. Ratkaisu ei ollut yllätys varsinkaan sen jälkeen, kun Summanen ryhtyi sanelemaan ehtojaan puheenjohtaja Kalervo Kummolalle, toimitusjohtaja Heikki Hietaselle ja liittohallitukselle. Summanen teki tutun virheen: hän pani peliin arvovaltaa, jota hänellä ei ollut. Kummolan puheenjohtajakaudella päävalmentaja ei ainakaan voi johtaa kiekkoliittoa.

Kummola teki Summasta koskevalla päätöksellä selväksi, että hän on henkiseltä kantiltaan suuri urheilujohtaja. Vaikka Summanen oli hyvin pitkälle Kummolan valinta päävalmentajaksi, hänellä oli voimaa viheltää valmennuspesti päättyneeksi. Kalervo Kummola rehdisti myönsi, että hän teki vuosi sitten virheen nostaessaan Summasta päävalmentajaksi. Kuinka usein suomalainen urheilujohtaja on taipunut myöntämään virheensä!

Kiekkoliitto oli tietoinen Summas-ratkaisua seuraavasta myrskystä. Pääosin keskustelu on ollut maltillista, Jääkiekkoliitolle sekä henkisesti että taloudellisesti raskaan ratkaisun synkkiä perusteita ymmärtävää. Osa Summasen kiihkeistä kannattajista toki tuomitsee kiekkoliiton siirron. Muutamissa kannanotoissa asiaan on sotkettu jopa puoluepolitiikkaa, vaikka sillä ei ole potkujen kanssa tekemistä.

Kukaan ei ole missään vaiheessa kieltänyt Raimo Summasen urheilullisia taitoja, mutta hänen tapansa johtaa ei kestä päivänvaloa. Summanen haluaa käyttää tiukassa paikassa, voiton saavuttamiseksi, ”äärimmäisiä keinoa”, jotka Suomen Jääkiekkoliitto nyt selkokielellä julisti pannaan. Mitkä ovat ”äärimmäisiä keinoja”, sitä Summanen ei ole tarkoitushakuisesti suostunut koskaan paljastamaan.

Kummolaa sanoo tosiasiat ääneen. Jossain tulee vastaan raja, miten ihmisten kanssa voi käyttäytyä, Kummola korostaa. Mitään oleellista ei jää sanomatta: Summanen ei keskittynyt päävalmentajana peliin ja voittamiseen vaan tiukassa paikassa, ”äärimmäisenä keinona”, kohtelemaan työkavereitaan ihmisarvoa alentavasti.

Summasta koskevalla ratkaisulla Suomen Jääkiekkoliitto on kirjoittamassa koko suomalaiselle urheilulle uusia pelisääntöjä. Liiton mielestä voittaminen ei ole niin tärkeää, että sen nimissä valmennusjohto – ei myöskään yksittäinen pelaaja – voisi tehdä aivan mitä hyvänsä. Valmentajien on yksinkertaisesti pysyttävä kunnioittamaan urheilun eettisiä periaatteita. Voittaa pitää vain rehdillä pelillä – myös oman joukkueen vaihtoaitiossa ja pukuhuoneessa. Valmentajalle, johtajalle, pitää olla päivänselvää, missä menee pelaajalle annettavan tiukankin kritiikin ja henkilökohtaisuuden raja.

Jääkiekko on suomalaisten lasten ja nuorten suosikkiharrastuksia. Lajia on viety eteenpäin korostamalla, että urheilussa on myös kasvatuksellisia tavoitteita. Kasvatustyössä kiekkoleijonat ovat monen lapsen ja nuoren esikuvia. Tästäkään syystä kiekkomaailma ei voi hyväksyä Summasen peräämiä ”äärimmäisiä keinoja”.

Päivän lehti

15.8.2020