Uutiset

Jääkiekkopelissä ulkonäöllä on väliä

Jääkiekkoilija Veli-Pekka Laitisen kasvoissa on jotakin outoa. Totta vie: puolustajan posket ja kaula leviävät sivusuuntaan kuin g-voiman vetämänä ja päässä on hiuksia kolmen kuontalon verran.

HPK:n pelaaja tapittaa meitä tietokoneen ruudulta myllymäkeläisessä kerrostaloasunnossa. Joonas Launiala on avannut hetki sitten kuvankäsittelyohjelman ja näyttää nyt, kuinka pelaajan valokuvasta tehdään grafiikkaa, jonka saa siirrettyä tietokoneella pelattavaan jääkiekkopeliin parilla hiirenklikkauksella.

Kun päivitys on valmis, Laitisen naama muuttuu kolmiulotteiseksi ja ylimääräiset hiukset ja posket asettuvat kauniisti paikoilleen.

– Idea on se, että kaikilla pelaajilla on pelissä sellaiset kasvot kuin oikeastikin. On tylsä pelata sellaista peliä, jossa koko joukkue näyttää lähikuvassa samalta äijältä, Launiala sanoo.

Aitoa ja ajantasaista

22-vuotias Launiala on yksi 18: sta Finnish Hockey Revolution -nimiseen yhteisöön kuuluvasta nuoresta miehestä. Porukka tekee suosittuun tietokoneella tai Playstationilla pelattavaan NHL-peliin suomalaisia päivityksiä.

Varsinaista peliä julkaisee yhdysvaltalainen jättiyritys Electronic Arts, jonka jääkiekko-, koripallo-, baseball- ja jalkapallopelejä pelataan ympäri maailman.

NHL-pelistä tulee uusi versio joka syksy, kun kausi ja kokoonpanot Pohjois-Amerikan liigassa vaihtuvat. Parin viime vuoden ajan vastakkain pelaavat joukkueet on voinut valita myös SM-liigasta, Ruotsin Elitserienistä ja Saksan jääkiekkoliiga DEL:istä.

– Kun pelataan NHL-joukkueilla, pelissä kaikki yksityiskohdat ovat viimeisen päälle kohdallaan. Jos taas haluaa laittaa vastakkain vaikkapa HPK:n ja SaiPan, näkymä on paljon köyhempi. Me teemme pelistä yksityiskohtaisemman ja aidomman näköisen ja pidämme huolta siitä, että kokoonpanot ovat ajantasaiset, Launiala selittää.

Launiala tekee peliin kasvot neljän SM-liigajoukkueen pelaajille. Muiden suomalaisten päivittäjien kontolla ovat muun muassa pelipaitojen, kaukalon laidoilla olevien mainosten ja katsomoiden autenttisuus.

– Kaverit näpsivät hallista valokuvia digikameralla ja käsittelevät kuvat sitten tietokoneohjelmilla sellaiseen muotoon, että ne voi viedä peliin. Ei se ole sen mutkikkaampaa.

SM-liiga ei kiinnosta

Kaikki Finnish Hockey Revolutionin jäsenet tekevät päivityksiä vapaa-ajallaan ja ilman korvausta. Myös päivitys on ilmainen, ja sen voivat hakea internetistä kovalevylleen kaikki NHL-pelin omistavat.

Launiala laskeskelee, että yhden naaman tekeminen pelikuntoon vie häneltä kymmenisen minuuttia. Koko urakka vie aikaa toistakymmentä tuntia. Päivittäminen ei kuitenkaan tunnu työltä, eikä ison pelifirman tuotteen päivittäminen ilmaiseksi ole Launialalle mikään ongelma.

-Tämä on harrastus. Tein kuvankäsittelyjuttuja jo ennen kuin eksyin pari vuotta sitten päivitysporukkaan. Kun pelaa paljon, arvostaa aitoutta ja sitä, että pienetkin yksityiskohdat ovat oikein. Hyvähän se vaan on, jos omasta harrastuksesta on iloa muillekin pelaajille, Launiala kohauttaa olkiaan.

Huomio tietokonevelhona vähän kiusaa Launialaa. Hän ei ole omasta mielestään mikään tyypillinen nettinörtti.

– En käytä konetta oikeastaan muuhun kuin kuvankäsittelyyn ja koulujuttuihin. En esimerkiksi roiku missään netin keskusteluryhmissä.

Kiekkoakaan Launiala ei pelaa netissä enää kovin usein – viime aikoina liiketalouden opiskelu, työ Hesburgerissa ja opiskelijaelämä ovat verottaneet aikaa virtuaaliselta maalien lätkimiseltä.

Hämeenlinnassa koko ikänsä asuneen Launialan suosikkijoukkue on tietenkin HPK. Jos opiskelijalla olisi varaa, hän kävisi jokaisessa Kerhon kotipelissä. Muuten SM-liiga ei miestä juuri kiinnosta.

– NHL:ää seuraan, sillä siinä on enemmän vauhtia ja viihdettä kuin SM-liigassa. Jos työsulku loppuisi, pitäisin juhlat. Ei kyllä näytä kovin lupaavalta.

Finnish Hockey Revolutionin tuore SM-liigapäivitys valmistuu kevättalvella. Se julkaistaan osoitteessa http://hockeyrevolution.com.

Päivän lehti

9.7.2020