Kolumnit Uutiset

Jääkiekolla voi tehdä rahaa

Suomen suosituin palloilusarja Liiga käynnistyi eilen.

Samalla alkoivat jo tutuksi käyneet puheet seurojen taloudesta. Tarkemmin sanottuna siitä, miten kovassa ahdingossa jääkiekon pääsarjaseurat ovat.

Liigaseurat tekivät yhteenlaskettuna lähes 750 000 tappion.

Kun mennään numeroiden sisälle ja seurakohtaiseen tarkasteluun, muuttuu yleiskuva lähes päälaelleen. Viime kauden joukkueista peräti kymmenen teki voitollisen tuloksen.

Huippuna oli Oulun Kärpät 900 000 euron tuloksella. Lappeenrannan SaiPakin ylti yli 400 000 euron voittoon.

Eniten on pelätty, miten liigatulokkaiden rahkeet kestävät. Numeroiden valossa ihan hyvin.

Kouvolan KooKoon voitto oli 350 000 euroa ja edelliskaudella pääsarjaan noussut Sportkin nousi plussalle.

Tappiot kertyvät muutamalle seuralle. Liigasta lähtenyt Espoon Blues teki kausittain miljoonatappioita, samoin Rauman Lukko, joka siivous- ja sijoitusbisneksillään kuittaa tappiot.

Tampereen Ilves on niin ikään ollut vuosia tappiokierteessä.

Turun Palloseura on nyt perinyt Bluesin paikan. Viime kaudella takkiin tuli 2,2 miljoonaa euroa.

Miten voi olla mahdollista, että kutakuinkin samoilla resursseilla toimivan TPS:n ja Kärppien taloudet kulkevat täysin vastakkaisiin suuntiin?

Kyse on jääkiekkobisneksen osaamisesta. Kärpät on rakentanut oman vahvan pelillisen identiteetin, käyttänyt rahansa järkevästi joukkueen rakentamisessa ja saanut koko pohjoisen Suomen väen taakseen.

Turussa seuran sisäiset kahnaukset ovat kolhineet julkista kuvaa, joukkueen kokoamisessa on ostettu enemmän nimiä kuin joukkueen pelitapaan sopivia vahvistuksia. Eli toimittu juuri päinvastoin kuin Oulussa.

Myös Hämeenlinnan ylpeyden HPK:n talous on kyntänyt syvällä. Vaikeudet juontavat muutaman vuoden päähän. Vaikka menestys on ollut viime ja edelliskaudella laihaa, ei tappioita ole kertynyt lisää. Viime kauden tulos näytti jopa 50 000 euroa plussaa.

Osakeyhtiöittämisellä seura hakee talouteensa vakautta. Myös kilpailupuolella otetaan uutta lähtöä. Päävalmentaja Antti Pennanen korostaa kiekkokontrollia ja pelinopeutta eli aseita, joilla HPK takavuosina keräsi mitaleita.

Onnistumista on syytä toivoa. HPK on merkittävä imagotekijä kaupungille ja hämeenlinnalaisen yhteisöllisyyden vahvistaja.

Menot