Uutiset

Jääkö piikkihoito pian historiaan?

– Se harmittaa, että joutuu jättämään futistreenit väliin, toteaa turenkilainen Iiro Käki, 10, saadessaan siedätyspiikkiä heinä ja pujo -allergiaansa.

Iiro on nyt parin vuoden ajan käynyt ottamassa kuuden viikon välein piikin lääkäriasema Lasten Läänissä. Hoito kestää yleensä kolme vuotta, ja piikkipäivinä liikunta täytyy jättää väliin ja olla hetken ajan tarkkailtavana vakavan allergisen reaktion varalta.

Siedätyshoito on ollut Iirolle vaivan väärtti.

– Enää ei nenä vuoda tai silmät kutise kesäisin, nuori mies kiittelee.


Vain muutama hoitokerta?

Siitepölyallergioiden hoidossa pistossiedätystä on käytetty jo yli sata vuotta. Hoito on kuitenkin pitkäkestoista, työlästä ja kallistakin.

Turun yliopiston kliinisen allergologian professori Johannes Savolainen povaa tuoreimmassa Lääkärilehdessä, että siedätyshoito saattaa uuden tutkimuksen ansiosta mullistua täysin vielä kuluvan vuosikymmenen aikana. Professorin mukaan siedätys muuttuu nopeammaksi, tehokkaammaksi ja paremmin siedetyksi uusien annostelumuotojen, muokattujen allergeenien ja adjuvanttien eli apuaineiden ansiosta.

Uusia annostelureittejä ovat imusolmukkeisiin annettavat pistokset ja ihon päältä annosteltavat siedätykset. Molemmissa antokertoja on vain muutamia ja annokset pieniä perinteiseen pistoshoitoon verrattuna.

Lasten Läänissä vastaanoton huhtikuussa aloittanut allergologi Rüdiger Schultz valaa kuitenkin öljyä laineille. Uudet hoitomuodot ovat vasta tutkimuksen asteella.

– Esimerkiksi imusolmukepistokset eivät ole varsinaisesti käytössä vielä missään. Tutkimuksista on lupaavia tuloksia, mutta saattaa olla, että imusolmukepistokset jäävät välivaiheeksi. Kielen alle annosteltavien tablettien kehitys on vielä lupaavampaa.


Koivutabletti vuonna 2015?

Suomessa on ollut käytössä suun kautta annettavassa siedätyshoidossa jo muutaman vuoden timoteitabletti, mutta Schultzin mukaan koivun siitepölyallergian hoitoon on tulossa tabletti lähivuosina.

Iiro Käen mielestä suun kautta otettu pilleri ”olisi ehkä kivempi kuin piikki”.

Rüdiger Schultz ja Lasten Läänin hoitajat Sirpa Artimaa ja Johanna Huuskonen eivät pidä piikkihoidosta aiheutunutta häiriötä kohtuuttomana.

– Alkuvaihe on rankka, mutta ylläpitovaiheessa käydään piikillä seitsemän kertaa vuodessa. Tabletti taas pitää muistaa ottaa joka päivä, ja on myös pari-kolme sataa euroa kalliimpaa vuodessa, Artimaa toteaa.

– Perinteinen piikkihoito takaa riittävän ja turvallisen hoidon, Schultz vakuuttaa. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020