Uutiset

Jaakon markkinoilla hyrisi hyvä mieli

-Yleisö on ottanut Jaakon markkinat omakseen. Tapahtuma on vetänyt väkeä vuosikymmenestä toiseen, sanoo vuoden 2011 Rengon Jaakon tittelillä kruunattu Timo Ylitalo.

Valinnan perusteluissa painoivat Renko-seuran puheenjohtajan Antti Leinikan mukaan Ylitalon aktiivisuus oman pitäjän historian ja perinteisten kädentaitojen vaalijana, unohtamatta miehen tekemää vapaaehtoistyötä.

Timo Ylitalo toimii ahkerasti ikäihmisten ulkoiluttajana. Hän on lisäksi vetänyt pyhiinvaeltajien ryhmiä niin Rengosta Turkuun kuin Jaakon vaellusta Vuohiniemestä Rengon kirkkoon.

-Ihmisen onni on siinä, että tuntee olevansa toiselle iloksi ja hyödyksi, Timo Ylitalo tiivisti.

Ylitalon tahdittamaan Jaakon vaellusryhmään ensi maanantaina on jo ennakkoon ilmoittautunut lähes sata osallistujaa.

Ihmisen mittaisia markkinoita kehaisi myös Minna Vähäjärvi-Palonen Orimattilasta.

Myyntipöytänsä pärekoreineen hän oli Renkoon tuonut muutaman vuoden tauon jälkeen.

-Täällä tapahtuma on pienimuotoinen ja sen myötä leppoisa, hän kiitteli.


Isoäidin reseptillä

Rapeita muurinpohjalettuja markkinayleisölle käännelleille veljeksille, Ville ja Mikko Luukkalalle Rengon markkinat ovat jo lapsuudesta tuttu jokakesäinen tapahtuma.

-Pienestä asti on jeesattu markkinoilla, ensin isovanhempia ja sitten vanhempia.

Räiskäleiden kuohkeus perustuu heidän mukaansa isoäidiltä perittyyn reseptiin. Sen mukaan taikinan joukossa on ohrajauhoja ja taikinaa on ennen paistamista vispattu reippaasti.

Eri puolilla maata markkinoilla kiertäviä veljeksiä Rengossa viehättää ”fiilis.”

-Täällä se on maan paras, ja porukkaa on aina paljon.

Markkinakadulla ostoksineen vaeltaneet Iivari Ojala, Roope Seestie ja Leevi Uotila sanoivat panneensa likoon pienet säästönsä viikkorahoista ja kotoa markkinaostoksiin saadut eurot.

-Kasseista löytyy muoviset miekat, viipurinrinkelit ja karkkia, pojat summasivat.

Ostosten lomassa he kertoivat tavanneensa kavereita.

Kahdeksantoistaheppaisella, vuoden 1953 Steierillä traktoreiden ohimarssissa puksutelleella Tatu Jokelalla oli hyppysissään malli ”vetää kaikista ovista”, yksi vuosikymmenten takaisista sitkeistä työkoneista.

Muista seniori-ikäisistä ajopeleistä se erottui itse rakennetulla takapenkillä. Mukavasti ravistavaan kyytiin Jokela oli houkutellut lypsyastioineen istahtamaan Ritva Häyrisen.

Rengon Jaakon markkinapäivänä, joka samalla oli Hämeen Sanomien Tähtitapahtuma, suosituksena oli tuttuun tapaan nostaa siniristilippu salkoon.

Pääesiintyjinä tapahtumassa esiintyivät laulaja Turkka Mali Forssasta ja tanssiseura Baunssi Hämeenlinnasta. (HäSa)