Uutiset

Jaana Uschanoffin yllätyksiä uunista

Jaana Uschanoff nauraa, että aina polttouunia avatessa uunista löytyy yllätyksiä, sillä savi elää polttaessa. Erityisesti uutta kokeillessa uunista paljastuu mielekkäitä yllätyksiä.

Jaana Uschanoff on työskennellyt keraamikkona 15 vuotta isänsä Nikolai Uschanoffin perustamassa Kyyrölän savessa. Yritys on muuttanut toukokuussa Hangasmäentiellä Lahdentien varteen vanhaan kansakouluun. Myymälä on auki vuoden ympäri ja samassa tilassa on dreijauspaja.

– Kyyrölän savesta on tekeillä keramiikkakeskus. Täällä voi seurata dreijausta ja vaikka kokeilla sitä itse, kertoo Jaana Uschanoff.

Uutta tilaa juhlistetaan sunnuntaina Jaana Uschanoffin keramiikkanäyttelyn avajaisilla.

– Sisko on napsinut kaikki uniikkityöni ja pitänyt huolen siitä, että kaikki parhaat on säästynyt, Uschanoff nauraa.

Esillä on muun muassa kristallilasitetekniikalla tehtyjä tuotteita.

– Kristallilasitteita tehdessä uunista löytyy elämän huippuhetkiä, sillä poltettaessa tulee esille ihania kuvioita ja kiteitä, Uschanoff kertoo.

Viiniruukkuja ja kalalle koti

Etupäässä Kyyrölän savi tekee käyttökeramiikkaa.

Nyt Uschanoffia on työllistänyt Suuri seikkailu, johon hän on dreijannut erilaisia keskiaikaisia astioita parin kuukauden ajan.

– Määräys oli, että astiat eivät saa kiiltää eli niiden on oltava mattapintaisia.

Savesta saa muutakin kuin astioita. Jaana Uschanoff nauraa, että hän on tehnyt yhdelle kalalle kodin akvaarioon ja paljon muun muassa häälahjoja ja liikelahjoja.

– Teen aina sivussa uniikkikokeiluja ja niistä tulee puotiin myös jujuja. Myös sitä mitä kysytään, kokeillaan. Asiakkailta saan aika paljon ideoita. Esimerkiksi viiniruukku syntyi asiakkaiden tarpeesta.

Uschanoff valmistui 15 vuotta sitten Kuopiosta keraamikoksi. Hän sanoo että kokemuksen kautta töistä on tullut kevyempiä.

– Jotkut kaipaavat silti alkuaikojen vinkuroita tuotteita. Edelleen ensimmäisinä ostetaan epäkurantit tuotteet. Nykyään tuotteista tulee mitä meinaa, eikä mitä sattuu, Uschanoff nauraa.

Kyyrölän savi käyttää keramiikan tekemiseen peltosavea, jota mestari Nikolai Uschanoff putsaa ja työstää.

– Me tykkäämme omasta savesta, koska se on parempaa dreijattavaa kuin teolliset massat.

Jaana Uschanoffin näyttelyn avajaiset sunnuntaina kello 12, Hangasmäentie 6, Hämeenlinna. Myymälä ja savipaja avoinna vuoden ympäri päivittäin kello 10-18.

Ruununmyllyn kesämyymälä avataan sunnuntaina 22. toukokuuta.

Päivän lehti

18.2.2020