Uutiset

Jäänmurtajat ovat tavanomaisesta aikataulusta viikkoja myöhässä

Perämeren jäänmurtotilanne on normaalista aikataulusta jo viikkoja myöhässä. Viime viikolla matkaan lähti vasta ensimmäinen jäänmurtaja Kontio, kun tyypillisesti nyt mietittäisiin jo kolmannen jäänmurtajan lähettämistä kohti pohjoista.

– Talvi on alkanut varsin helposti jäänmurtajien osalta. Normaalitalvena ulkona olisi jo kaksi murtajaa ja kolmannen lähtemistä harkittaisiin, toteaa liikenneviraston talvimerenkulkuyksikön päällikkö Jarkko Toivola.

Tavanomaisesta aikataulusta myöhässä oleminen ei ole kuitenkaan huono asia. Päinvastoin. Mitä leudompi talvi, sitä parempi se on Suomelle kustannuksien osalta.

– Suomen kansalliselle kilpailukyvylle ja elinkeinoelämän kustannuksien kannalta on hyvä asia, ettei kauppalaivojen kulkuun ole jäänmurtoa tarvittu. Talvi lisää aina kuljetuskustannuksia, ja heikentää meidän kilpailukykyä muihin Euroopan maihin nähden, Toivola sanoo.

Aivan lähipäivinä jäätilanne voi muuttua, joten vielä ei voida sanoa kuinka tämä talvi on ”säästänyt” Suomen rahoja. Sen näkee vasta parin kuukauden päästä.

– Talvista ei koskaan tiedä. Seuraava murtaja lähtee varmasti parin viikon sisään pohjoiseen jos tällaisia pakkasia tulee lisää.

Tällä hetkellä liikennerajoituksia on asetettu Kemin, Tornion ja Oulun satamiin. Tämän viikon aikana Raahen ja Kalajoen satamien osalta pohditaan laivaliikenteen rajoittamista.

Asiasanat