Uutiset

Jääpuikot lailla kuriin?

Toissa talvena Vuokraturvan puheenjohtaja Timo Metsola älähti ministeriön ohjeistusta vastaan, kun ihmisiä kehotettiin kiipeämään katoilleen pudottelemaan paksuja lumikuormia. Kiipeilyoperaatioista seurauksena oli pudonneen lumen ohella kasa ruumiita, ja Metsolalle aluksi satanut kitkerä palaute muuttui hyväksyväksi hymistelyksi.

Nyt Metsola esittää, että kerrostalojen kulkuväylien yläpuolella olevien räystäiden päälle tulisi asentaa pakollisina patoverkot, jotka estäisivät lumen putoamisen katoilta kokonaan. Lisäksi Metsola vaatii vesikouruihin ja ränneihin jääpuikkojen muodostumista ehkäisevät lämpövastuskaapelit.

– Katoilta ei saisi pudota yhtään mitään ihmisten niskaan, ei varsinkaan sellaista, joka voi satuttaa tai tappaa. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta se ei ole. Kattolumien takia kuolleet ihmiset ovat kollektiivisen tyhmyytemme uhreja, Metsola sanoo.

Hän vertaa katoilta roikkuvia jääpuikkoja ja lumimassoja kreikkalaisesta mytologiasta tuttuun Damokleen miekkaan. Se oli hallitsijan pään päällä yhden hevosen jouhen varassa roikkuva tappava terä.

– Tappavaa lunta ja jäätä tippuu katoilta jalkakäytäville kaiken aikaa, vaikka lumenpudottajat tekisivät töitä yötä päivää. Itsellänikin on ollut todellinen läheltä piti -tilanne, Metsola kertaa ajatuksensa syntyvaiheita.

Asenne-, ei kustannuskysymys

Metsola hämmästelee, miksi lumien putoaminen koetaan luonnolliseksi asiaksi.

– Jos rakennustyömailta tippuisi jotain ihmisten niskaan, se olisi skandaali. Toisaalta, eihän siitä ole kovin kauan, kun raiskaus avioliitossakaan ei ollut vielä kriminalisoitu, hän rinnastaa.

Vuokraturvan johtaja näkee, että patoverkoista ja lämpövastuksista aiheutuisi kiinteistölle pikemminkin säästöä kuin kustannuksia.

– Sitä kautta tämä kuuluu meillekin, että kiinteistöjen kustannukset siirtyvät aina lopulta myös vuokriin.

– Lumen pudottaminen katoilta on erikoismiesten työtä, ja kiireisimpinä aikoina taloyhtiöille aiheutuu tunnin työstä sama kustannus kuin vaikka lämpövastuksista koko talvena, Metsola laskee.

– Tämä ei ole kustannuskysymys, vaan asennekysymys.

Kevyitä ja simppeleitä rakenteita

Helsingissä jotkin taloyhtiöt ovat asentaneet katoilleen Metsolan ehdottamia patoverkkoja. Lämpövastusten yleistyminen on sen sijaan jo trendi. Metsola arvioi, että pääkaupunkiseudulla vastukset löytyvät jo joka kymmenennen kerrostalon ränneistä.

– Patoverkoissa kyse on suhteellisen kevyistä ja läpinäkyvistä rakenteista, jotka on simppeleitä tehdä. 50 senttiä korkea, vinottaistuettu kanahäkkiverkko riittää useimmissa tapauksissa pitämään isoimmatkin lumimassat paikallaan, kunnes ne sulavat tai tiputetaan hallitusti, Metsola sanoo.

Tällä kertaa Metsolan esitys on saanut myönteisen vastaanoton ainakin Helsingin ja Espoon kaupungeilta.

– Toivon, että asiaa mietittäisiin hartaasti ja että ajattelu lainsäätäjien parissa kehittyisi samaan suuntaan kuin muissakin vastaavissa asioissa. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020