Uutiset

Jäätteenmäellä pitkä tie huipulle

Hämeenlinna 5.5.2005

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki vastasi keskustanaisten kutsuun ja ilmoitti pyrkivänsä keskustan naisjärjestön puheenjohtajaksi. Tuoli on tyhjä, koska kansanedustaja Susanna Haapoja kertoi jättävänsä puheenjohtajan tehtävät kesäkuun edustajakokouksessa. Jäätteenmäen myönteistä vastausta osattiin odottaa. Puheenjohtajaksi häntä on ollut patistamassa muun muassa kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

Anneli Jäätteenmäen valinta on muodollista nuijankopautusta vailla selvä. Keskustanaisten johtoon ei ole ollut tungosta, joten on melkoisen selvää, että edustajakokous valitsee hänet tehtävään yksimielisesti ja soraäänittä.

Suomenmaan haastattelussa Jäätteenmäki julistaa linjakseen tasa-arvon. Sen edistämisen puolesta hän lupaa tehdä työtä sekä koko Suomessa että keskustassa. Suomi ei ole kuvitelmista huolimatta tasa-arvon luvattu maa. Jo pieni vilkaisu miesten ja naisten palkkatilastoihin kertoo, ettei Jäätteenmäki ole arvioineen suinkaan väärässä.

Lupautumalla keskustan naisjärjestön puheenjohtajaksi Anneli Jäätteenmäki tekee paluun Suomen politiikkaan, lähelle vallan ydintä. Tätä ei käy kieltäminen: Irak-skandaalin ryvettämänä ja eroamaan joutuneena pääministerinä Jäätteenmäki haki turvaa europarlamentista, jonne äänestäjät hänet nostivat äänivyöryllä. Näyttää vahvasti siltä, että Jäätteenmäki viihtyi politiikan sivuraiteella paljon lyhyemmän aikaa kuin yleisesti laskettiin.

Hän ei selvästikään aio enää pyydellä anteeksi menneitä. Minne hän tähtää politiikassa, sen hän tietää yksin itse. Jotain suunnitelmista paljastaa se, että hän korostaa kiertävänsä maata jo nyt europarlamentaarikkona.

Saattaa olla, että Anneli Jäätteenmäki katsoo tulleensa kaltoin kohdelluksi Irak-skandaalin yhteydessä. Jos hän hakee pitkällä tähtäimellä hyvitystä, malli ei lepää tyhjän päällä. Varsinkin Jäätteenmäen kotiseudulla Pohjanmaalla hän nauttii edelleen kovaa suosiota keskustaväen keskuudessa.

Anneli Jäätteenmäen edessä on kuitenkin pitkä ja kivikkoinen tie, jos hän haaveilee paluusta ministeriksi. Osa keskustalaisistakin laskee Jäätteenmäen tärvänneen oman mahdollisuutensa. Edes keskustanaisten puheenjohtajuus ei takaa hänelle asemaa, jossa hän ilman muuta on ministerilistalla, jos keskusta on mukana seuraavassa hallituksessa. Kilpailu salkuista on jos mahdollista entisestään kiristynyt.

Jäätteenmäestä voi tulla jopa taakka keskustalle, sillä SDP:lle ja varsinkin Paavo Lipposen hengenheimolaisille hän on yhä punainen vaate. Demarit eivät välttämättä hyväksy ministeriksi Jäätteenmäkeä jo pelkästään siksi, että tämä puuhasteli papereineen tasavallan presidentin selän takana. Irak-skandaalista on vielä kovin vähän aikaa.

Jäätteenmäki saattaa ajan myötä onnistua kasvojensa pesussa. Näin siitä huolimatta, että äkkilähdön ministerin tehtävistä saanut tarttuu salkkuun uudelleen äärimmäisen pienellä todennäköisyydellä.

Päivän lehti

19.1.2020