Uutiset

Jäätteenmäki arveluttava vaihtoehto

EU-komissaari Olli Rehn jatkoi ehdokkuudesta kieltäytyjien sarjaa keskustan presidenttiehdokkaan etsinnässä. Puoluejohtaja Mari Kiviniemi arvioi Rehnin hyväksi ehdokkaaksi, mutta sanoi ymmärtävänsä hänen ratkaisunsa.

Olli Rehn täyttää kaikin tavoin vaatimukset, joita presidentti Tarja Halosen seuraajalle tulee asettaa. Rehnillä on pitkä poliittinen kokemus ja hän on leimallisesti maltillinen ja sovitteleva persoona.

Rehnin presidenttiehdokkuus oli kuitenkin lähes kuolleena syntynyt ajatus. Tuskaisen vaativa ja paineinen työ komissaarina oli jo yksin ehdokkuuden este, minkä Rehn kannanotossaan myös totesi.

Keskustan vaalitappion keskeinen syy oli puolueen EU-politiikassa. Puolueen kannattajien mielestä suhde oli liian läheinen, mistä syystä Kiviniemi hakee nyt selvää hajurakoa Euroopan suuntaan.

Rehn ehdokkaana olisi romuttanut puolueen taktiikkaa ja vienyt sitä entistä lähemmäksi Brysseliä. Keskusta kaipaa suomalaista eikä eurooppalaista presidenttiehdokasta.

Miksi Rehn olisi yleensä lähtenyt hakemaan vaaleista ehkä 10 prosentin kannatusta? Joka tapauksessa hänen tiensä presidentiksi olisi ollut jo lähtöruudussa tukossa – näin voi nähdä, vaikka vaaleissa valta onkin äänestäjillä.

Keskustassa ex-pääministeri ja -puoluejohtaja Anneli Jäätteenmäen kurssi nousi Rehnin ratkaisun jälkeen. Eniten tukea Jäätteenmäellä on ymmärrettävästi kotiseudullaan Pohjanmaalla.

SDP:n ehdokkaaksi valitaan ex-pääministeri Paavo Lipponen muodollisen ja turhankin jäsenvaalin jälkeen. Jos kehään ilmaantuu myös Jäätteenmäki, vastakkain olisivat vuoden 2003 eduskuntavaalien taistelupari.

Jäätteenmäen ja Lipposen ehdokkuudesta voisi kehittyä hyvä show. Pelkästään media kaivaisi esiin herkulliset yksityiskohdat Jäätteenmäen eroon pääministerin tehtävistä johtaneesta Irak-tapauksesta.

Suomen presidentin valinta ei ole poliittinen show. Presidentinvaalin tarkoitus on nostaa äänestäjien enemmistön suosikki Halosen seuraajaksi.

Mitä tekemistä vuoden 2003 eduskuntavaalien kähinöillä on vuoden 2012 presidentinvaalien kanssa? Asiallisesti ei yhtään mitään.

Jäätteenmäen valinta presidenttiehdokkaaksi olisi keskustalta arveluttava valinta. Ehdokkuuden voisi tulkita jopa niin, että hän haluaakin jatkaa Lipposen kanssa vanhan kaivelua.

Keskustajohdolla ei ole ehdokkaan etsinnässä kiire, sillä puolueen esivaali on vuorossa vasta lokakuun alussa. Paine kasvaa silti, koska SDP:n ja kokoomuksen nuotit on kirjoitettu.

Ehdokkuutta tavoitteleva Paavo Väyrynen kampittaa itse itseään muun muassa esittämällä, että Suomi hylkäisi euron ja ottaisi käyttöön kruunun yhdessä Viron kanssa. Kun esitys on tätä tasoa, Väyrysen on turha valittaa, ettei häntä ymmärretä.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic