fbpx
Uutiset

Jalat tukevasti irti maasta - Katso video!

Viuuh!

Pitkät sääret pyörittävät ilmaa kuin helikopterin propellit, kun neljä nuorta miestä kieputtaa villejä voltteja Vanaja-salin näyttämöllä.

Harjoittelemassa on tamperelainen trikkaajaryhmä Unito, joka esiintyy elokuun lopussa Verkatehtaalla Taistelutanssiksi kutsutussa tanssillisessa performanssissa.

Hämeenlinnalaisen Antti Polameren säveltämässä ja käsikirjoittamassa show’ssa yhdistetään elävää musiikkia, taistelulajeista vaikutteensa saanutta trikkausta sekä tanssia.

– Hienoa päästä tekemään lajista “taidetta”, sanoo Unito-ryhmän perustajiin kuuluva Heikki Järvinen, 26.

Taiteella hän tarkoittaa sitä, että liikunnalliset temput kerrankin yhdistetään kokoillan performanssiin, jolloin esityksen pitää olla kokonainen ja draamallisesti kantava.

– Tavallisesti teemme lyhyehköjä viihdekeikkoja, joissa irralliset temput riittävät. Ihmiset hämmästelevät jo sitä, että äijät lentävät ilmassa, hän selvittää.

Ilmalentoja ja …itseilmaisua

Ilmalento on trikkauksen silmiinpistävin piirre. Yhdysvaltojen karatepiireistä takapihoille levinnyt laji hyödyntää erilaisia potkuja, akrobaattitemppuja ja telinevoimistelun liikkeitä.

– Virallisia määritelmiä ei ole eikä oikein opetustakaan. Jokainen luo oman tyylinsä, Järvinen sanoo.

Tavallisimmat aloitustemput ovat takaperin voltti ja kärrynpyörä ilman käsiä. Siitä jokainen trikkaaja on lähtenyt kehittämään omia liikesarjojaan sen mukaan, minkälaisia taitoja ja vahvuuksia itse kullakin on.

Järvisen mukaan telinevoimistelutaustasta tai taistelulajien hallinnasta on paljon hyötyä. Sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana.

Juuri luovuus ja kekseliäisyys on Aatu Seppäsen, 22 mielestä parasta trikkauksessa.

– Epävirallisuudessaan ja luovuudessaan tämä muistuttaa skeittausta. Itseilmaisu kehittyy, kun koettaa löytää aina uusia temppuja, hän sanoo.

Pienet liikkeet …vaikeampia kuin isot

Trikkausryhmä Unito kuuluu lajin uranuurtajiin Suomessa. Vuodesta 2002 harjoitellut ryhmä teki taitojaan tunnetuksi muun muassa television Talent-kilpailussa viime vuonna.

– Olemme tähän asti kehitelleet taitojamme hitaasti ja vähän “piilossa”. Halusimme olla mahdollisimman hyviä estradille tullessamme, Heikki Järvinen sanoo.

Esityksissään Unitolla on yksi tavoite: että jalat olisivat mahdollisimman vähän aikaa maassa. Hurjan näköiset ilmalennot ovat tekijöiden mukaan itse asiassa helpoin osa trikkauksesta.

– Pienet, hienovaraiset liikkeet ovat vaikeimpia, he tunnustavat.

Hankalina he kokevat myös temppujen välit eli juuri sen ajan kun jalat ovat lattiassa.

Verkatehtaalle valmistuvassa esityksessä (Music for Martial Arts ja Dance) trikkaus yhdistetään tanssitaiteilija Kati Kotilaisen improvisoituun tanssiin sekä Antti Polameren bändin livemusiikkiin.

Ideana on näyttää, miten musiikki ja liike ovat symbioosissa, miten liikkeestä syntyy tanssi ja siitä edelleen taistelutanssi. Sekä tanssijoilla että trikkaajilla on esityksessä omat numeronsa, mutta siihen sisältyy myös yhteinen osa.

– Liikekielessä on loppujen lopuksi paljon samaa. Uskon, että saamme molemmat toisiltamme paljon, Kotilainen sanoo. (HäSa)

Music for Martial Arts and Dance Verkatehtaan Vanaja-salissa 24.8. ja 25.8. Performanssi kuuluu Verkatehtaan rensidenssituotantojen sarjaan.

Katso Youtube-video

 

Menot