fbpx
Uutiset

Jalkapallohuuma alkaa jo kohota Helsinkiin matkalla olevassa junassa – "Yleisö huutaa ainakin yhden maalin"

Vielä hetki täytyy jännittää ennen juhlien alkamista! Viekö tämä rohkea ja ennakkoluuloton miesten jalkapallosukupolvi Suomen maajoukkueen viimein arvokisoihin voittamalla Liechtensteinin illalla kello 19 alkavassa ottelussa?
Katja ja Pasi Suvanto matkustivat junalla kohti Helsinkiä ja ratkaisuottelua.
Katja ja Pasi Suvanto matkustivat junalla kohti Helsinkiä ja ratkaisuottelua.

Huuhkajien pitkäaikainen kannattaja Tuomas Hyrkkänen hyppäsi aamulla Helsingin-junaan Seinäjoelta. Hän kuitenkin nousi kyydistä jo Tampereella, sillä hän halusi taittaa loppumatkan bussilla muiden kannattajien kanssa.

– Tämä viikko töissä on ollut ihan kituuttamista. Yöunet ovat pysyneet yllättävän hyvin.

Pietarsaaresta Helsinkiin Suomi–Liechtenstein-otteluun matkalla oleva Pasi Suvanto on seurannut maajoukkuetta 1980-luvulta asti Olympiastadionilla.

– Yleisö huutaa ainakin yhden maalin, Suomi-huiviin pukeutunut kannattaja lupaa.

Hän matkustaa vaimonsa Katja Suvannon kanssa Helsinkiin, mutta vain miehelle liikeni lippu hänen veljeltään. Vaimo katsoo ottelun muualla kaupungilla. Tulevaa voittoa he aikovat juhlia kaupungilla yhdessä muiden kanssa.

Pasi Suvanto sanoo Suomen nousun takuuksi hyvin valmennetun tasaisen joukkueen, jossa penkiltäkin löytyy apuja. Näin ei ollut aiemmin, kun jännitettiin tähtipelaajien pelikuntoa.

VR:n Vaasasta Helsinkiin matkaavassa junassa myös ravintolavaunussa riitti kiirettä puolen päivän aikaan.

 

Lue myös: Masokistin opas Suomi-jalkapallon pettymyksiin – Uskonsa kerran menettänyt Jari Tervo ei enää epäile Huuhkajien EM-kisapaikkaa

Jatkuuko Teemu Pukin maalivire Liechtensteinia vastaan? Pukki on viimeistellyt seitsemän maalia kahdeksassa ottelussa. Kuva: MAURI RATILAINEN
Jatkuuko Teemu Pukin maalivire Liechtensteinia vastaan? Pukki on viimeistellyt seitsemän maalia kahdeksassa ottelussa. Kuva: MAURI RATILAINEN

Takuuvetoja vastustajan puolesta

Tuomas Hyrkkänen kertoo pelanneensa jo vuosikaudet Suomen vastustajan voiton puolesta. Ajatuksena on se, että hän voi maksaa siitä ilosta, että Suomi voittaa. Tappiolla tulee hieman lohdutusrahaa.

Näissä karsinnoissa Hyrkkänen on onnekseen tappiolla vedonlyönnissään, sillä Suomi on enimmäkseen voittanut. Tänään peliin lähtee Liechtensteinin tasapelin ja vierasvoiton yhdistelmä sekä Bosnia-Hertsegovinan voitto Italiasta.

Näitä tuloksia tuskin tarvitsee pelätä, sillä Suomi on todellakin menossa jalkapallon EM-kisoihin. Mitä sitten tapahtuu?

– Sehän tässä on parasta, että ei pysty ennakoimaan yhtään omia tai muiden reaktioita.

Vuosikausia kannattajana

Hyrkkänen on seurannut maajoukkuetta koko 2000-luvun ja käynyt useissa vierasotteluissa. Muistissa on traaginen ilta Islannissa, jossa 2–1-johto kääntyi 3–2-tappioksi. Tuolloin marssilla oli mahtava tunnelma, ottelun jälkeen epäuskoinen.

Hyrkkänen arvostaa nykymaajoukkueesta varsinkin Tim Sparvia, joka on karismaattinen johtaja ja pelaa aina joukkueen ja puolustuksen eteen.

Lisäksi entistä topparia miellyttää Paulus Arajuuren taistelutahto.

– Hänellä on rajalliset taidot, mutta iso sydän ja kauhea taistelu, sanoo Hyrkkänen.

Hyrkkänen pitää Suomen maalivahdista hyökkääjään yltävää keskiakselia menestyksen takeena yhdessä Markku Kanervan valmennuksen kanssa.

 

Lue myös: Huuhkajat raotti arvokisaporttia kesäisillä voitoillaan – Teemu Pukki on yksi EM-karsintojen tähtipelaajista

Pukki luottavaisena

Tähtihyökkääjä Teemu Pukki valoi maanantaina uskoa kannattajiin:

– Kun pelataan omalla tasolla voitetaan. Kyllä me hoidetaan tämä homma. Voin luvata, kerrankin.

– Fanit ovat olleet iso tuki jo pitkän aikaa. Jatkakaa samalla tavalla, me hoidetaan homma kentällä. Teidän tukea tarvitaan, Pukki hehkutti.

Suomen kannattajat aloittavat jo 16.30 Helsingissä raikuvan marssin kohti Töölön jalkapallostadionia ja ratkaisevaa ottelua.

– Uskallan väittää, että yli tuhannen tulee tänään marssille, sanoo Hyrkkänen.

Tässä ottelussa nähdään varmasti kyyneleitä, virtaavat ne joko loputtoman ilon tai epäuskoisen pettymyksen vuoksi.

Voitolla sukupolvien unelma on totta

Suomi pelaa tänään illalla kello 19 Liechtensteinia vastaan toiseksi viimeisessä EM-karsintaottelussa.

Jos Huuhkajat voittaa, se on siinä! Silloin Suomi pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan jalkapallon arvokisoissa.

Jos tilanne on vielä auki tämän illan jälkeen, kisapaikka voi ratketa seuraavan kerran maanantaina Kreikkaa vastaan.

Muistellaanpa vielä hetki kesäkuista Liechtenstein-vierasottelua, jonka Suomi voitti 0–2. Suomi sai odottaa 37. minuutille saakka, kunnes Teemu Pukki iski vapauttavan 0–1-maalin tyhjiin Robin Lodin mainiosta esityöstä.

Suomi hallitsi palloa ja ottelua, mutta Liechtensteinilla oli muutama vaarallinen tilanne. Uefa kirjasi vierasottelussa maalintekoyritykset Suomelle 25–4 ja laukaukset maalia kohti 11–2. Kulmapotkut Suomi voitti 12–0 ja pallonhallinnan 72-prosenttisesti.

Näilläkin luvuilla voittajasta ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla epäselvyyttä perjantaina. Mutta Liechtenstein on osoittanut sitkeää puolustusta monta ennakkosuosikkia vastaan.

 

Lue myös: Masokistin opas Suomi-jalkapallon pettymyksiin – Uskonsa kerran menettänyt Jari Tervo ei enää epäile Huuhkajien EM-kisapaikkaa

Näissä paikoissa voit seurata ottelua

Ei lippua, mutta haluat seurata ratkaisuottelua? Näissä paikoissa pääset tunnelmaan yhdessä muiden kanssa.

Helsinki: Palloliiton virallinen kisakatsomo Kansalaistorilla

Pori: Isomäen jäähalli, järjestäjä Porin kaupunki

Seinäjoki: OmaSP-jalkapallostadion, järjestäjä jalkapalloseura SJK

Tampere: Keskustori, järjestäjä Tampereen kaupunki

Turku: Hämähäkkitontti, järjestäjä Turun kaupunki

Listaan on laitettu julkisia ja pääsymaksuttomia suurtapahtumia. Lisäksi useat ravintolat eri kaupungeissa järjestävät kisakatsomoita.

Menot