Kolumnit Uutiset

Jälkiviisasta kohinaa ja somen pärskeitä

Lähes kävi sääliksi valtakunnankohun keskipisteeseen joutunutta Markku Ritaluomaa, kun Seiskan päivystävä lentokenttäreportteri jahtasi häntä videokameran kanssa.

Edellisen kerran, kun olin enemmälti SCC:n kanssa tekemisissä, ei säälittänyt. Tunnetta voisi kuvata v-alkuisella verbillä, jota nykyään viljalti käytetään.

Jos toimitusjohtaja olisi onnistunut toteuttamaan silloisen uhkauksensa, kaupunki olisi ehkä saanut tonttirahansa. Tosin toinen täkäläinen firma eli työnantajani olisi häilynyt konkan partaalla.

Sunny Car Centerin vaiheiden muuttuessa yhä värikkäämmiksi, tuli maaliskuun lopulla kirjoitetuksi, ettei hanketta ole silti kokonaan kuopattu. Tästäkös yhtiössä kiivastuttiin. 7 miljoonan euron vahingonkorvausvaatimus oli luvassa paluupostissa.

Kuulemma kansainväliset investorit hermostuvat, kun kuoppaamisesta mainitaan.

On tietysti imartelevaa ajatella, että kansainväliset investorit lukevat Hämeen Sanomia ympäri maailman. Netitsehän se on ihan helppoa. Mekin olemme seuranneet Zambian Watchdogin tarjontaa suurella mielenkiinnolla.

Harmitti, kun oli kaikesta some-kohinasta huolimatta yrittänyt suhtautua hankkeeseen objektiivisesti. Jos olisi eletty noususuhdanteen aallonharjalla, se olisi saattanut onnistua.

Joskus suuruudenhullulta vaikuttavat suunnitelmat ottavat tuulta siipiensä alle. Niin kuin on miljoona kertaa sanottu, kyllä kaupungin kannatti suhtautua siihen uteliaan positiivisesti.

Kaupunginhallitus oli yksimielisesti varapuheenjohtajansa Lulu Ranteen (ps.) johdolla hankkeen takana vielä kesäkuussa 2013.

Jälkiviisaus on parasta viisautta: kaupungin olisi ehkä kannattanut panna yhteistyölle piste hieman aikaisemmin.

Median kannalta tilanne on täysin toinen. Kaikkein mehukkaimmat vaiheet olisivat jääneet kokematta, eikä Seiskan reportteri olisi koskaan kuullutkaan Ritaluomasta.

Sunny-yhtiöissä oli aikaisemminkin kokemusta mediakohusta, sillä firman markkinoinnissa toimi jonkin aikaa Esko ”Audi” Kiesi.

Itsekin muistan, kun yllättäen tapasin Kiesin ensimmäistä kertaa SCC-yhteydessä. Vilkaisin vaistomaisesti, millaiset korkokengät tuli sinä aamuna puetuksi jalkaan.

Kiesihän erehtyi vertaamaan auton ja naisen ominaisuuksia. Korkkarit olivat siinä tärkeässä roolissa. Kaikki itseään kunnioittavat feministit vetivät herneet nenään.

Adressit.com-sivustolla tuhannet allekirjoittivat Kiesin eroa vaativan adressin. Mies joutui lähtemään Audilta.

Täysin ylimitoitettu kohu, mutta malliesimerkki siitä, kuinka some ja perinteinen media kiihottavat toisensa kiimaan.

Koska some-kansa ja valtakunnan media ovat valpastuneet, SCC-tarina saanee vielä jatko-osia, ainakin julkisuudessa.

Menot