fbpx
Uutiset

Jalmarin kastike ei pala pohjaan

Hämeenlinnalainen Jalmari Virta, 13, kilpailee sunnuntaina televisiossa Nelosen Junior MasterChef –ohjelmassa.

– Päätin heti kun se mainos tuli telkkarissa, että voisin koettaa, miten pärjään, Virta kertoo.

Hän innostui alun perinkin kokkaamisesta juuri television ruokaohjelmien ansiosta. Ammattikokkien taiturointi oli Virran silmissä niin hienon näköistä, että niksejä oli pakko kokeilla kotikeittiössä.

Hän aloitti helpoista perusruuista, kuten jauhelihakastikkeesta, ja siirtyi taitojen kartuttua hankalimpiin resepteihin. Nykyään hän ei malta noudattaa ruokaohjeita, vaan tuunailee reseptejä oman makunsa mukaan.

Kotona hän kokkaa pari kertaa viikossa: kerran arkena ja toisen kerran viikonloppuna.

– Viikolla teen jotain perusruokaa, kuten kastiketta tai perunoita. Viikonloppuna käytän enemmän aikaa ja teen esimerkiksi alku-, pää- ja jälkiruoan.

Tänään Virran suunnitelmissa on valmistaa uunissa paahdettua possua ja kasviksia. Mitä muuta, sitä hän ei osaa vielä sanoa. Reseptihän kehittyy vielä keittiössä.

Virran perheessä isä on ahkerin ruoan laittaja. Pikkusiskot ja isoveli eivät ole ruoanvalmistuksesta innostuneita, ja äitikin kuulemma tarttuu keittokauhaan lähinnä silloin kun muut eivät ehdi.

Kuka siivoaa sotkut keittiöstä, sitten kun sinun laittamasi ruoka on valmis?

– Siivoan sillä lailla itse, että laitan tiskit astianpesukoneeseen ja jotenkin pyyhin pöydät. Äiti tulee kuitenkin perässä rätin kanssa, kun sillä on kuitenkin jotain valittamista.

Ruoanlaiton lisäksi Jalmari Virta harrastaa jalkapalloa. Hän pelaa HJS:n joukkueessa. Varsinaista lempiruokaa hänellä ei ole.

– Syön melkein mitä vaan, en mitenkään nirsoa. Parasta on oikeastaan iskän tai mummon tekemä peruskotiruoka. (HäSa)

Menot