Uutiset

Jana ei tingi levynteossa laadusta milliäkään

Pistävät tummanruskeat silmät tarkkailevat älykkäännäköisinä pöydän toiselta puolelta hämeenlinnalaisen Jana-yhtyeen sielun, säveltäjä-sanoittaja-kitaristi -laulaja Jana Överlundin harkitessa tarkkaan vastauksiaan.

Hän tunnustaa olevansa perfektionisti, myös musiikinteossa.

-Missään nimessä emme halua tehdä sellaista levyä, jossa on ne pari hittibiisiä ja loput niin sanottuja täytebiisejä. Ne lässäyttäisivät koko jutun, Överlund kertoo maaliskuun 7:ntenä päivänä julkaistavasta yhtyeen debyyttialbumista Pelkuri!

Vuonna 2003 perustetun yhtyeen pitkäaikainen unelma on siis vihdoin toteutumassa. Levytyssopimus Edel Records Finlandin kanssa tehtiin syksyllä 2005, ja esikoislevyä on työstetty reilu vuosi.

– Paljon on jouduttu työtä tekemään. Oman musiikin esittämiseen ja esittämiseen on kuitenkin palava tarve, Överlund toteaa.

Hän kertoo, että muun muassa Kari Tapio, Paula Koivuniemen ja Jope Ruonansuun sekä Peer Güntin ja Humanen levy-yhtiönä tunnettu Edel Records ei ole tuputtanut heille omaa käsitystään siitä, miltä levyn pitäisi kuulostaa ja bändin jäsenten näyttää.

-Omana itsenämme olemme saaneet tätä tehdä. Meitä ei ole ohjailtu, eikä me siihen olisi suostuttukaan. Jotkut toiset ehkä haluaakin, että niille tehdään biisejä valmiiksi ja niitä stailataan.

Koskettavia biisejä

Helsinkiläistä kosketinsoittajaa Vili Ollilaa lukuun ottamatta muut bändin soittajat ovat hämeenlinnalaisia: Överlundin lisäksi basisti Mika Latvala, rumpali Mika Korpela, viulisti Panu-Ilari Mikkola ja kitaristi Wille Särkiniemi.

Työnjako yhtyeessä menee niin, että kaikki sanoitukset ja sävellykset ovat Jana Överlundin käsialaa, mutta sovittamiseen osallistuvat kaikki.

-Se on ollut tosi hyvä systeemi ja kaikille ihan ok. Ei tule niin helposti musiikillisia ristiriitoja, Överlund sanoo.

-Itselleni on kunnianosoitus, että bändin muusikot syttyvät soittamaan mun biisejä, jolloin niistä tulee meidän biisejä.

Överlundille tärkein kriteeri kappaleita tehdessään on se, että ne puhuttelevat häntä.

-Niissä on aina tietty totuuspohja, jonka ympärille väritän juttua. Yleensä tekstit käsittelevät ihmissuhteita, mutta muutakin kuin rakkautta. Rimaa olen yrittänyt itselleni koko ajan korottaa.

Levyn tekoon riittävästi aikaa

Jana-yhtye teki kaksi omakustanne-ep:tä ennen kuin se sai levytyssopimuksen. Se on julkaissut neljä singleä Pauliina, Kuussa, Suutelit pitkään ja Pelkuri, jotka kaikki ovat käväisseet Suomen virallisella singlelistalla sekä soineet ahkeraan muutamilla radiokanavilla.

Vaikka materiaalia olisi ollut heti valmiina jo koko levyllinen, levylle on otettu mukaan myös viimeisen vuoden aikana syntyneitä biisejä. Itse levytysprosessia Jana Överlund kuvailee rauhaisaksi.

-Se, että äänitimme 2-4 biisiä kerrallaan, osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Ei tarvinnut kello kaulassa hätiköidä eikä kukaan tullut hengittämään niskaan. Aiemmat omakustanteet on aina pitänyt saada valmiiksi tiettyyn määräaikaan mennessä.

Överlund hieman vaivautuu, kun häntä pyytää määrittelemään heidän musiikkiaan.

-Kuulostaa tylsältä, kun sanoo, että melodista suomenkielistä poprockia. Omasta mielestäni samalta kuulostavaa bändiä ei silti ole.

Hänen on myös vaikea visioida bändin tulevaisuutta viiden vuoden päästä.

-Toivon meillä menevän sen verran hyvin, että saamme edelleen tehdä musiikkia ja mennä keikkabussilla paikkaan x, jossa on yleisöä meitä katsomassa. Se on mahtavaa!

Bändin levynjulkistamiskeikka on Helsingissä Tavastiassa 8. maaliskuuta. Levynjulkaisuun liittyen Janalla on keikka Hämeenlinnan Rocktownissa perjantaina 23. helmikuuta. (HäSa)