Uutiset

Janakkala ei halua Hämeenlinnan investointien maksajaksi

Niin Hämeenlinna kuin valtiovaltakin saivat osakseen kritiikkiä Janakkalan valtuuston kokouksessa maanantaina. Hämeenlinnaa kritisoitiin tietysti sen alkukesäisestä kosintakirjeestä, jonka Janakkala ja Hattula torppasivat jo aiemmin tässä kuussa.

Valtiovaltaa arvosteltiin sen määräämästä mahdottomasta aikataulusta sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisessä ja vähintään 20 000 asukkaan yhteistoiminta-alueiden muodostamisessa.

Hämeenlinnan kosinta ei varsinaisesti ollut valtuuston käsittelyssä, sillä kunnanhallitus totesi jo elokuun puolivälissä, ettei kaupungin aloite sosiaali- ja terveydenhuollon kokeilusta anna aihetta toimiin.

Kaupunki viestii hankalista naapureista

-Kaupunki teki aloitteen kysymättä etukäteen keneltäkään mitään. Sopimuksia ei tehdä kuin neuvotellen, toinen toistaan kunnioittaen, Irja Pynnönen (kesk.) sanoi. Hän arveli, että kaupungin tarkoituksena on viedä ministeriöön viestiä siitä, että sen naapurit ovat hankalia.

-Hämeenlinnalla on edessään mittavat investoinnit ja se kaipaa varakkaampia kumppaneita. Niiden maksajiksi meillä ei ole kaipuuta, Pynnönen korosti.

Kalevi Ilmarinen (sd.) arvosteli Hämeenlinnan ehdotuksen kesäistä ajankohtaa. Hän kuitenkin sanoi, että Janakkala haluaa tehdä yhteistyötä kuntien kanssa.

-Sitä ei tiedetä, mitä jatkossa tulee eteen. Vaatiiko valtio 40 000 asukkaan alueita sosiaali- ja terveydenhuoltoon?

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) muistutti, että Janakkala ja Hämeenlinna ovat organisoineet terveydenhuoltonsa aivan eri tavoin.

-Me olemme yhdistäneet sosiaali- ja terveydenhuollon, mutta Hämeenlinna on palastellut palvelunsa erillisiin organisaatioihin. Näiden kahden yhdistäminen olisi kuin tulen ja veden yhdistäisi.

Janakkala ja Hattula ovat muodostaneet terveydenhuollossa yhteistoiminta-alueen vuoden 2009 alusta lähtien. Viimeistään vuoden 2015 alussa tähän yhteistyöhön liitetään myös sosiaalitoimi, koska Paras-lain muutokset sitä vaativat. Janakkalan valtuusto teki asiasta päätöksen maanantaina, Hattulan valtuusto jo viime viikolla.

Isäntä ja emäntä -malli

Hattulan ja Janakkalan yhteistyömalli on isäntäkuntamalli, mutta kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen puhui siitä isäntä ja emäntä -mallina.

-Kyse on kahden tasaveroisen kumppanin hyvästä yhteistyöstä.

Esko Helle (vas.) muistutti, että uusi laki tuli voimaan vasta keväällä, ja silti valtiovalta edellyttää kunnilta vastauksia jo elokuun loppuun mennessä.

-Ei ole annettu mahdollisuutta pohdinnalle eikä keskustelulle. Tällaisella halvennetaan kunnallista demokratiaa. (HäSa)