Uutiset

Janakkala hyväksyi monikulttuurisuusohjelman

Janakkalan valtuusto hyväksyi maanantai-iltana kunnan monikulttuurisuusohjelman tälle ja ensi vuodelle. Valtuutettu Mikko Kautto (kesk.) toivoi, että ohjelma olisi Janakkalassa elävää todellisuutta.

-Rasismia on aika paljon Janakkalassa, etenkin piilorasismia. Siihen on otettava nollatoleranssi.


Työ auttaa kotoutumisessa

Kautto toivoi yrityksille rohkeutta työllistää maahanmuuttajia, sillä työ auttaa kotoutumisessa.

-Itse työskentelen yrityksessä, joka on palkannut maahanmuuttajia, ja siitä on positiivisia kokemuksia. He ovat hyviä työntekijöitä ja mielenkiintoisia persoonia.

-Mutta ensin heidän on opeteltava suomen kieli. Hyvä, että monikulttuurisuusohjelma korostaa kielitaitoa.

Kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen muistutti, että kunnan työllistämisseteliä muutettiin äskettäin niin, että se koskee nuorten ohella maahanmuuttajia. Kunta siis tukee yrityksiä, jotka työllistävät maahanmuuttajia.

Raija Ranta-Porkka (sd.) sanoi toivovansa, että kunta käyttää maahanmuuttaja-asioissa myös kunnan ulkopuolisia rahoitusmahdollisuuksia.

Perusturvajohtaja Matti Valtonen kertoi, että Janakkalassa puhutaan nykyään 30:tä kieltä äidinkielenä. Hän huomautti myös, että peruskäsitteet, kuten maahanmuuttaja ja pakolainen, menevät monelta yhä sekaisin.

-Seuraavat pakolaiset tulevat Janakkalaan helmikuun lopulla. Olemme kuukausitolkulla odottaneet sitä ryhmää Kongon suunnalta.


Silta keskelle Tervakoskea

Muuten vuoden ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin aloitteita. Sosiaalidemokraatit Reijo Löytynoja ja H
eikki Ahonen puhuivat Tervajoen ylittävän uuden kevyen liikenteen sillan puolesta. Demarit tekivät siitä aloitteen vuonna 2010.

Ensin tekninen lautakunta tyrmäsi tämän Tervakoskea koskevan aloitteen, mutta sittemmin sillan suunnitteluun myönnettiin 20 000 euron suunnitteluraha.

-Turvallisuussyistä on hyvä, että silta on olemassa. Jos sen suunnittelu onnistuu, siitä tulee kauniskin kylän keskellä, Ahonen sanoi.


Uusi kiertoliittymä Turenkiin?

Kalevi Ilmarinen (sd.) nosti esiin vanhan aloitteen Turengin Taimistotien-Tapailantien kiertoliittymästä.

-Asia on lähetetty ely-keskukselle, mutta voidaanko tämä hanke jotenkin nostaa pinnalle? Ilmarinen kyseli.

Vs. tekninen johtaja Hannu Seppälä kertoi, että hanke on mukana seudullisessa liikenneturvallisuusohjelmassa. Kunnan liikenneturvallisuusryhmän tulisi seuraavaksi laittaa eri hankkeet tärkeysjärjestykseen. Lisäksi kunnan pitäisi varautua maksamaan kiertoliittymästä 300 000 euroa.

Valtuusto hyväksyi myös Vanajavesisäätiön säännöt. Kunta luovuttaa säätiön peruspääomaksi 10 000 euroa.

Esko Helle (vas.) ihmetteli, miksi kaikki Vanajavesi-kunnat eivät ole mukana säätiössä. Valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) huomautti, että nyt on kyse perustajajäsenistä. Normaaliksi jäseneksi pääsee myöhemminkin.


Alijärvi luopui, Lindstén tilalle

Valtuusto sai maanantaina myös uuden jäsenen. Tomi Lindstén (sd.) nousee Pirjo Alijärven tilalle. Alijärvi ehti istua valtuustossa ja kunnanhallituksessa yksitoista vuotta. Alijärvelle myönnettiin ero henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Kunnanhallituksessa Alijärven korvaa Titta Rissanen (sd.), joka tähän asti on ollut Alijärven varajäsen. Rissasen varajäseneksi valittiin Annikki Ranki.

Rissanen luopuu kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenyydestä. Hänen tilalleen valittiin Anne Heikkinen.

Vuoden ensimmäisen valtuustokokouksen aluksi muistettiin syntymäpäiväsankareita sekä luovutettiin kaksi tasavallan presidentin myöntämää kunniamerkkiä. Irja Pynnönen (kesk.) ja Esa Pohjantähti (sd.) saivat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Kumpikin on istunut valtuustossa vuodesta 1989. (HäSa)

Mainos