Uutiset

Janakkala juhlisti Uno Cygnaeusta

Janakkala-juhlan juhlapuhuja emeritusprofessori Kari Uusikylä nauratti yleisöä muun muassa naisten älykkyyttä vähätelleillä sitaateilla.

-1800-luvulla ajateltiin, että älykkäät naiset voivat yltää korkeintaan keskivertomiehen tasolle.

Uusikylä vakuutti, että tasa-arvo on mennyt eteenpäin. Enää ei väitetä, että tyttöjen ja poikien älykkyydessä olisi eroa. Uno Cygnaeus oli sitä mieltä jo 1800-luvulla.

-Cygnaeus korosti tyttöjen ja poikien samanarvoisuutta. Hän oli aikaansa edellä.

Hämeenlinnassa syntyneen ja Janakkalassa lapsuutensa asuneen Cygnaeuksen syntymästä on tänä vuonna kulunut 200 vuotta. Opettajan ja papin elämäntyötä juhlitaan pitkin syksyä, muun muassa lokakuussa, jolloin opettajankoulutuslaitoksella pidetään juhlavuoden pääjuhla.

Uusikylän mukaan Cygnaeuksen muistoa täytyy vaalia. Hänen oppinsa pätevät edelleen, vaikka tapa, millä kansakoulun isää siteerataan saattaakin kuulostaa vanhahtavalta.

-Cygnaeuksen ihmiskuva oli kristillissiveellinen. Nykyisin puhutaan hyvien kansalaisten kasvattamisesta eli samasta asiasta eri sanoin.

Janakkala-juhlassa julkistettiin myös vuoden positiivisin janakkalalainen. Tittelin vei tänä vuonna 16-vuotias Tuomas Sirén.

Tilaisuudessa palkittiin myös Uno Cygnaeus -kirjoituskilpailun voittaja. Ensimmäisen sijan vei Eila Pullinen, toisen Pirkko Erämaja ja kolmannen Raili Ojala. Kunniamaininnan saivat Martta Lehtonen, Juhani Rahkonen ja Kyllikki Smolander.

Perinteiseksi muodostuneen sahtikilpailun voiton vei Esko Elovaara. Kolmatta kertaa sahtimestaruutta havitellut Elovaara on oppinut sahdin teon vaimoltaan, joka taas oppi taitonsa äidiltään.

-Hyvän sahdin salaisuus on vedessä. Meillä on hyvä vesi Jokimaalla, Elovaara kehui.

Tosin mies lisäsi, että sahdin tekemisessä tarvitaan myös hyvää tuuria. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020