Uutiset

Janakkala luo edellytykset yksityiselle päiväkodille

Janakkala luo edellytykset yksityisen päiväkodin toiminnalle siten, että se sitoutuu pitämään kuntalisän tietyllä tasolla, josta valtuusto päättää ensi vuonna. Sen jälkeen tasoon tehdään tarvittaessa indeksitarkistuksia.

Lisäksi kuntasuunnitelmaa voidaan muuttaa niin, ettei Turenkiin suunniteltua uutta päiväkotia ehkä rakennetakaan. Kuntasuunnitelman mukaan päiväkodin rakentaminen aloitettaisiin vuonna 2013.

Valtuusto päätti näin maanantai-iltana pitkän keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Äänestys meni hyvin erikoisesti, sillä loppujen lopuksi kunnanhallituksen esitys ei saanut yhtään ääntä. Teemu Saarisen (kok.) muutosesitys sai enemmistön äänet (24 kappaletta), ja peräti 19 valtuutettua (muun muassa kaikki demarit ja vasemmistoliittolaiset) äänesti tyhjää.

Teemu Saarisen esitys oli muuten sama kuin kunnanhallituksen esitys, mutta Saarisen esityksessä kuntalisä täsmennettiin vuoden 2011 tasoon. Kunnanhallituksen esityksessä kuntalisästä sanottiin, että se sitoudutaan pitämään sellaisella tasolla, että yksityisellä päiväkotitoiminnalla on toimintaedellytykset.

-Tämä merkitsisi avoimen valtakirjan antamista tulevalle yrittäjälle, Teemu Saarinen arvosteli ja teki siksi muutosesityksen.

Keskustelussa yksityistä päiväkotia ei sinänsä teilattu, mutta sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliittolaisten mielestä hanke pitäisi toteuttaa niin, ettei yksityisestä päiväkodista tulisi vain varakkaimpien perheiden mahdollisuus.

Päätetty vaihtoehto tarkoittaa, että perheet saavat korotetun yksityisen hoidon tuen kuntalisän, jos valitsevat yksityisen päiväkodin. He hakevat tukea Kelalta, joka maksaa sen palvelun tuottajalle.

-Kunta ei siis valitse yrittäjää, vaan perhe valitsee. Kunnan kokonaistalouden näkökulmasta tämä on edullinen vaihtoehto, korosti kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.).

Kunnalle yksityinen päiväkoti tulisi edulliseksi erityisesti siksi, että kunnan ei tarvitsisi investoida yli miljoonaa euroa uuteen päiväkotiin. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic