Uutiset

Janakkala on osoittautunut napakympiksi

Janakkalan kulttuurisihteerillä Eira Saramäellä on valmiina vain yksi suunnitelma syksyn ja eläkepäivien varalle: ei aikatauluja.

– Nyt aion nauttia siitä, ettei tarvitse elää kellon ja kalenterin mukaan. Metsään menen ainakin, marjaan ja sieneen, hän sanoo.

Saramäen viimeinen työpäivä Janakkalassa on ensi torstai. Sen jälkeen hän pitää ensin lomat ja siirtyy sitten eläkkeelle.

Työkaverin ansiosta Janakkalaan

Orivedeltä kotoisin oleva Saramäki kertoo viihtyneensä Janakkalassa erittäin hyvin. Ennen Janakkalan virkaa hän työskenteli Euran nuorisosihteerinä. Työ oli sielläkin mukavaa, mutta tasainen satakuntalainen maisema tympi.

Euralaisen työkaverin ansiota on kuitenkin se, että hän päätyi Janakkalaan. Tämä oli nimittäin ilmoittanut Saramäen Napakymppi-ohjelmaan, ja myöhemmin MTV:stä tuli kutsu Neiti X:ksi.

– Minä tietysti suostuin, kun ajattelin, että takuuvarma matka on tiedossa. Valitsin janakkalalaisen miehen, ja palkintomatka oli Joensuuhun, Saramäki nauraa.

Vaikka matka ei siis vienyt kovin kauas, valinta osoittautui oikeaksi. Eira Saramäki ja Lasse Hakanen avioituivat vuonna 1990.

Samana vuonna Janakkalan kulttuurisihteerin paikka tuli auki, ja Saramäki haki virkaa ja sai sen.

Juoksutyttö ja järjestysmies

Kulttuurisihteerin toimenkuva on ollut ja on edelleen erittäin monipuolinen. Saramäki muistelee, että yksi ensimmäisistä työtehtävistä Janakkalassa oli kunnan 125-vuotisjuhlavuoden järjestelyihin osallistuminen.

Päätapahtuma oli suuri kansanjuhla Turengin torilla, ja sen juonsi koomikko Simo Salminen.

– Minä juoksutin Salmiselle lunttilappuja, että hän tiesi, ketkä kulloinkin esiintyivät.

Juhlan jälkeen oli tanssit, ja niissä Saramäki toimi järjestysmiehenä.

– Kyllä melkein kaikki maan ja taivaan välillä kuuluu kulttuurisihteerille, mutta kivaahan se vain on ollut.

Kulttuurisihteeri vastaa esimerkiksi Ida Aalbergin museosta ja Laurinmäen torpparimuseoalueesta sekä Tervakosken seuratalosta. Saramäki on tyytyväinen siihen, että pitkään odotettu seuratalon elokuvateatterin digitalisointi toteutuu syksyksi.

Saramäki sanoo, että kun kulttuuritoimen resurssit ovat rajalliset, täytyy valita.

– Me olemme panostaneet lasten ja ikäihmisten sekä veteraanien kulttuuriin. Nämä ovat niitä ryhmiä, jotka tarvitsevat lähipalveluita.

Janakkalalla on hyvä maine

Saramäen seuraaja valitaan ensi viikolla, ja virkaa on hakenut 56 henkilöä.

– Kyllähän tuollainen hakijamäärä kertoo siitä, että Janakkalan kunnalla ja kulttuuritoimella on hyvä maine, hän sanoo.

Saramäki kiittelee kuitenkin erityisesti myös hyvin sujunutta yhteistyötä yli kuntarajojen esimerkiksi Hämeenlinnan taidemuseon ja historiallisen museon sekä Sibelius-opiston kanssa.

Eira Saramäki aikoo pysyä jatkossakin janakkalalaisena. Häntä on jo pyydetty mukaan moniin yhdistyksiin, mutta hän ei aio liittyä mihinkään.

– Aiemmin en halunnut liittyä mihinkään, että olen voinut käsitellä kaikkia tasapuolisesti. Ja nyt haluan nauttia vapaudesta, hän sanoo.

Vaikka tarkkoja suunnitelmia ei ole, Saramäki haluaa ainakin matkustella.

– Olen jo todennut, että pitää elää ainakin 100-vuotiaaksi, jotta ehdin tehdä kaiken. (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020