Uutiset

Janakkala ottaa aikalisän terveyskeskusremontissa

Janakkalassa otettiin aikalisä terveyskeskusremonttia koskevassa päätöksenteossa. Asia jätettiin tällä viikolla pöydälle sekä teknisessä lautakunnassa että Janakkalan-Hattulan terveysjaostossa.

-Asia laitetaan uuteen valmisteluun, koska kustannukset ovat nousseet valtavasti, sanoo kunnan vs. tekninen johtaja Hannu Seppälä.

Roima korotus kustannuksiin

Janakkalan terveyskeskus- ja sairaalakorttelin peruskorjaus maksaa tuoreimman suunnitelman mukaan 7,75 miljoonaa euroa. Kaksi vuotta sitten hyväksytyssä hankesuunnitelmassa remontin hinta oli 3,16 miljoonaa euroa. Nousua on 4,6 miljoonaa euroa.

Seppälän mukaan kustannusten nousulle on monia päteviä syitä. Yksi syy on, ettei hankesuunnitelmassa ollut otettu huomioon talotekniikan peruskorjauksen ja uudistamistarpeen tarvetta.

-Hankesuunnitelmavaiheessa ajateltiin, ettei LVI- ja sähkötöitä tarvitse tehdä siinä laajuudessa kuin nyt on ajateltu tehtävän, Seppälä sanoo.

Nyt on tullut ilmi, että koneet ja laitteet ovat käyttöikänsä lopussa, joten ne kannattaa uusia peruskorjauksen yhteydessä. Tekniikan uusiminen vaatii rakenteiden avaamista, mikä on kallista.

Suuri virhemarginaali

Seppälän mukaan tuoreimmat kustannusarvioluvut perustuvat tavoitehintalaskelmaan.

-Se taas perustuu eri tilojen korjausasteisiin, ja kokemuksen mukaan tällaisissa laskelmissa on suuri virhemarginaali molempiin suuntiin.

Hankesuunnitelman 3,16 miljoonan kustannusarvio perustui arvioidulle peruskorjauksen neliöhinnalle. Hankesuunnitelman kustannusarvio osuu aika harvoin kohdalleen.

Uusi laskelma aiotaan tehdä rakennusosaperusteisesti, mikä Seppälän mukaan pienentää virhemarginaalia. Lisäksi peruskorjausta vaiheistetaan eri vuosille.

-Rakennusosalaskelmaa tehtäessä tiedetään korjattavat pinta-alat tarkasti, Seppälä sanoo.

Urakkatarjoukset ratkaisevat

Hän huomauttaa kuitenkin, että oikea ja lopullinen kustannus saadaan vasta urakkatarjousten perusteella.

-Paljon on kiinni siitä, kuinka suuren katteen urakoitsijat haluavat.

Vaiheistaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun jokin peruskorjauksen vaihe on saatu valmiiksi, voidaan pitää vuoden tai kahden vuoden tauko, ennen kuin siirrytään seuraavaan korjauskohteeseen.

Nykyisen suunnitelman mukaan terveyskeskuksen ja sairaalan remontti on tarkoitus toteuttaa vuosina 2012-2016.

Ei keskuskeittiön tyyliin

Uusien suunnitelmien ja laskelmien tavoitteena on estää keskuskeittiö-episodin toistuminen. Siinähän kustannusarvio muuttui monta kertaa, ja valtuusto joutui päättämään kaksi kertaa lisärahoituksesta. Kummallakin kerralla asiasta äänestettiin.

-Nyt pyritään valmistelemaan kaikki asiat niin selkeästi, ettei tulisi tämäntyyppistä ongelmaa.

Alun perin terveyskeskusremontin valmistelun piti edetä niin, että valtuusto olisi marraskuussa päättänyt uudesta kustannusarviosta. Uuden valmistelun takia asia ehtinee valtuustoon tammikuussa eli vasta kunnan talousarviokäsittelyn jälkeen.

-Parhaassa tapauksessa remontti voidaan aloittaa ensi vuoden syys-lokakuussa, Seppälä arvioi. (HäSa)