Uutiset

Janakkala paikkaa hammaslääkäripulaa ostopalvelulla

Janakkala ostaa ensi vuonna hammaslääkäripalveluja Attendo medone oy:ltä, koska omia hammaslääkäreitä on liian vähän ja koska aluehallintovirasto on huomauttanut jo kahdesti Janakkalan lainvastaisesta hammashoitotilanteesta.

Terveysjaosto palkkaa kaksi hammaslääkäri-hammashoitajatyöparia, jotka huolehtivat kiireellisten ja puolikiireellisten potilaiden hoidosta ja jatkohoidosta Turengin hammashoitolassa.

Sisäilmaongelma kärjistänyt tilannetta

Hammashoidon tilanne on ollut tänä vuonna erityisen vaikea Turengin terveysasemalla, joka on kärsinyt sisäilmaongelmista. Yksi hammaslääkäri ja yksi suuhygienisti ovat olleet tämän vuoksi pitkään pois vastaanottotyöstä.

Janakkalan hammashoidossa on ollut ongelmia muutenkin, sillä kunta kärsii hammaslääkäripulasta. Janakkala sai täksi vuodeksi uuden hammaslääkärin viran, mutta virkaan ei tullut yhtään hakemusta. Ensi vuoden alusta lähtien Janakkalasta puuttuu peräti kolme hammaslääkäriä.

Turengin hammashoitolan lattiaremontti on määrä toteuttaa joulukuussa, ja sen odotetaan korjaavan sisäilmaongelmat. Hammashoitolan tilanne ei kuitenkaan muutu hyväksi sen jälkeenkään ilman erityistoimia.

Jono jämähtänyt paikoilleen

Lasten ja nuorten hampaiden tarkastukset ovat ongelmien takia viivästyneet, ja aikuiset ovat jääneet pitkiin jonoihin. 705 aikuispotilasta on odottanut hammaslääkäriin pääsyä jo kauemmin kuin lain sallimat kuusi kuukautta.

Janakkalan ja Hattulan terveysjaosto päätti tiistaina, että se hankkii kahden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin työpanoksen Attendo medone oy:ltä ensi vuonna.

Tähän käytetään kolmen hammaslääkärin palkkoihin varatut 200 000 euroa, ja sen lisäksi tarvitaan vielä 210 000 euroa.

Kiireellistä hankintaa ei kilpailuteta

Terveysjaosto ei kilpailuta tätä ostopalvelua, koska sillä on kiire. Hankintalaki antaa mahdollisuuden tällaiseen suorahankintaan, kun sille on pätevä syy.

Lisäksi terveysjaosto ostaa Turengin terveysasemalle yhden hammashoitoyksikön tänä vuonna. Kyse on hankinnan aikaistamisesta, sillä alun perin piti hankkia kaksi yksikköä ensi vuonna. (HäSa)