Uutiset

Janakkala pärjää, jos talous pysyy kunnossa

Pekka Harju aloitti 15 vuotta sitten Janakkalan kunnanjohtajana, kunnan asukasluku oli vajaat 15 400. Nyt kun hän on jättämässä viran, asukkaita on 1 500 enemmän.

Harju korostaa, että lähes 16 900 asukkaan Janakkala on suomalaisittain iso kunta, noin 80:n isoimman joukossa. Sillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet pärjätä itsenäisenä kuntana Hämeenlinnan ja Riihimäen välissä vastaisuudessakin.

-Mutta se edellyttää, että kunnan talous pidetään kunnossa, Harju korostaa.

-Janakkalan kannattaa päättää taloutensa kiristämisestä mieluummin itse kuin suostua kuntaliitokseen ja antaa Hämeenlinnan määrätä.

Harju sanoo -niin kuin on sanonut aiemminkin -ettei hän halua käyttää tässä yhteydessä säästö-sanaa.

-Säästäminen on rahan laittamista pankkiin. Kuntien taas on tultava toimeen sillä rahalla, minkä ne saavat käyttöönsä. Se ei ole säästämistä.


Kunnilta vähennetään taas

Kunnathan saavat tuloja veroista ja valtionosuuksista. 1990-luvun laman jälkeen valtio vähensi kunnilta molempia tuloja. Verotulot alenivat, kun valtio päätti sellaisista verovähennyksistä, jotka kohdistuivat nimenomaan kunnallisveroon.

Nyt on jälleen koettu yksi taantuma, ja valtion ottamaa velkaa pitää taas alkaa vähentää. Harju pelkää, että kunnilla on edessään samat vaikeudet kuin 90-luvulla.

-Riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat vallassa vaalien jälkeen, kunnilta vähennetään taas sekä verotuloja että valtionosuuksia, Harju ennustaa.

Valtiovalta teki taantuman takia päätöksiä, jotka hieman helpottivat kuntataloutta. Siksi pari viime vuotta meni kunnissa aiempaa paremmin.

-Mutta jatkossa kunnilla on tekemistä, että pärjäävät. Nykyinen helpotuksen linja ei jatku.


Suuri ei aina hyvä

Suuruuden ekonomiaan Pekka Harju ei kuntataloudessa usko.

-Ei ole niin, että mitä suurempi kunta, sen taloudellisempi. Esimerkiksi HUS olisi taloudellisesti paras sairaanhoidon yksikkö Suomessa, jos suuruus ratkaisisi.

Valtion Paras-hanketta Harju ei oikein ymmärrä. Miksi sillä pitäisi olla mitään tekemistä Janakkalan kanssa, hän ihmettelee.

-Senhän piti olla pienkuntauudistus. Esimerkiksi Lounais-Suomessa on paljon parin tuhannen asukkaan kuntia, samoin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Niistä voisi aloittaa.

Harju vakuuttaa, ettei hänellä ole jäänyt mitään hampaankoloon Hämeenlinnaa kohtaan, vaikka kaupunki olisikin mieluusti liittänyt suurkuntaan myös Janakkalan ja Hattulan.

-Ymmärrän kyllä Hämeenlinnan kannan, mutta me täällä ajattelemme janakkalalaisten etua. Jos kunnat yhdistyisivät, osa Janakkalan palveluista valuisi Hämeenlinnaan.

-Esimerkiksi meidän terveysasemalla ei olisi samoja palveluja kuin nykyään, eikä Janakkalassa olisi kahta lukiota.


Hattula sopiva kumppani

Janakkala valitsi terveydenhuollossa yhteistyökumppaniksi mieluummin Hattulan kuin Hämeenlinnan, kun alueeksi piti saada vähintään 20 000 asukkaan kokonaisuus. Hämeenlinna ei käynyt kahdesta syystä.

-Ensinnäkään elinkaarimalli ei kiinnosta meitä. Toiseksi Hämeenlinna-yhteistyössä Janakkalan päätösvalta olisi jäänyt olemattomaksi vähän samaan tapaan kuin nyt pelastuslautakunnassa. Ja kun kunnan menoista 67 prosenttia menee sosiaali- ja terveystoimeen, siinä olisi pian ruvettu puhumaan kuntaliitoksesta.

Nyt Janakkala ja Hattula ovat alkaneet valmistella Paras-hankkeen jatkoa eli yhteistyötä myös sosiaalitoimessa.

Harju torjuu epäilyt Hattulan kunnan itsenäisyyden vähenemisestä, vaikka tulevaisuudessa suurin osa sen rahankäytöstä päätetään Janakkalan ja Hattulan yhteisessä lautakunnassa.

-Hattulalaiset saavat kuitenkin palvelunsa edelleenkin Hattulasta, vain hallinto pyöritetään meidän kautta. Kyse on kahden, suhteellisen ison kunnan tasa-arvoisesta yhteistyösuhteesta.


Aikaa kirjoille ja matkustelulle

Pekka Harjulla on edessään uransa viimeinen työviikko. Hän jää eläkkeelle vappuna, mutta viimeisen työpäivänsä hän tekee 18. helmikuuta.

-Vuosia sitten vähän odottelinkin eläkkeellepääsyä ja ajattelin, että silloin olisi paremmin aikaa matkustella, mutta lopulta tämä tulikin eteen äkkiä.

Harjun suosikkikohteet matkailussa ovat Viro, Ruotsi, Keski-Eurooppa, Englanti ja Italia.

-Lisäksi luen mielelläni historiaa ja elämäkertoja sekä matkakirjallisuutta.

Janakkalassa Harjua ei tulevaisuudessa paljon nähtäne.

-Minulla on Turengissa asunto, mutta se on tarkoitus myydä pois.

Harju on koko uransa ajan asunut viikot Turengissa ja viikonloput vaimonsa kanssa Helsingissä -kirjoilla hän on ollut koko ajan Janakkalassa. Nyt puolisot pääsevät vihdoin asumaan kokoaikaisesti yhdessä.

-Myös kaksi tytärtäni perheineen asuvat Helsingin seudulla, Harju kertoo. (HäSa)