Uutiset

Janakkala potee lääkäripulaa ensi viikolla

Janakkalan terveyskeskuksessa on poikkeuksellisen huono lääkäritilanne syyslomaviikolla eli ensi maanantaista alkaen. Lääkäreitä on tavallista vähemmän sekä Turengin että Tervakosken terveysasemilla.

Tilannetta huonontaa se, että peräti neljä lääkäriä on syyslomalla. Lääkäreitä puuttuu rivistä myös koulutuksen ja sairausloman takia.

– Melkein kolmasosa lääkäreistä uupuu ensi viikolla, sanoo ylilääkäri Mira Uunimäki.

Pulaa koko kuukauden

Osittain vaje on koskenut koko lokakuuta, jolloin Turengissa on ollut 1,5 lääkärin ja Tervakoskella yhden lääkärin vaje. Nämä puutteet korjaantuvat marraskuussa.

Mira Uunimäki kertoo, että terveyskeskus ei ole keväällä eikä syksyllä toiminut muutenkaan aivan toiveitten mukaisesti. Terveyskeskuksessa vuosi sitten käyttöönotettu Hyvä vastaanotto -malli ei ole toiminut enää kuukausiin niin kuin oli tarkoitus.

– Se on valitettava totuus, ettei malli toimi niin hyvin kuin toivoisimme, Uunimäki sanoo.

Lääkärille ei pääse viikossa

Mallin tarkoituksena oli päästä täysin eroon jonotuksesta terveyskeskukseen. Aluksi lääkärin tai hoitajan vastaanotolle pääsi viikon sisällä niin kuin oli tarkoituskin, mutta viime keväänä ja nyt syksyllä aikoja ei ole saanut tavoitteen mukaisesti.

– Emme silti anna aikoja kuin viikoksi eteenpäin. Muut otetaan jonokirjaan, ja hoitajat katsovat, ketkä tarvitsevat ajan nopeammin ja ketkä voivat vähän odottaa. Hoitaja soittaa sitten takaisin, kun aikoja vapautuu.

Kaksi puolikasta virkaa toiveissa

Yksi syy siihen, että terveyskeskus ei ole selvinnyt tavoitteestaan, johtuu Uunimäen mukaan siitä, että työterveyshuolto on saanut uusia lakisääteisiä tehtäviä. Se on heijastunut myös terveyskeskuksen muuhun vastaanottotoimintaan.

– Siksi haemme kunnan ensi vuoden budjettiin puolikasta työterveyslääkärin virkaa.

Lisäksi terveyskeskuksen toiveissa on saada puolikas lääkäriesimiesvirka.

– Minun olisi välttämätöntä saada apuja, sillä olen välillä tehnyt töitä jopa 50 tuntia viikossa, Uunimäki sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic