Uutiset

Janakkala seudulliseen päivystykseen?

Yllättävän vähän tai ei lainkaan on tällä palstalla otettu kantaa seudulliseen päivystykseen. Ehkä muutkin ovat yhtä ymmällä asian suhteen kuin itse koen olevani?

Silloin tällöin olen joutunut kääntymään Turengin päivystyksen puoleen lähinnä läheisteni kanssa. Useimmiten olen varannut ajan ja se on pitänytkin melko hyvin. Ilman ajanvaraustakaan emme ole joutuneet odottamaan tuntia pitempään.

Lehtiartikkeleista olemme saaneet lukea, että seudullisessa päivystyksessä pääsee nopeasti asiantuntevaan hoitoon.

Mitähän nopeasti käytännössä tulee tarkoittamaan?

Keskussairaalan päivystyksestä kokemusta on lähinnä lasten katkenneiden raajojen kautta ja alta tunninhan siellä ei tapahdu yhtään mitään, vaikka näyttäisi siltä, että jonossa edellä ei ole kuin potilas, pari. Voi vain arvella, että ruuhka-aikana odotus venyy useaksi tunniksi.

Tulisiko seudullinen päivystys olemaan samankaltaista?

Mitä tapahtuu, kun asiakkaita tulee ”ovista ja ikkunoista”, niin kuin voi olettaa, kun (jos) heitä tulee usean kunnan alueelta?

Kannattaa miettiä, kuinka pitkään sairas ihminen jaksaa odottaa! Näin äkkiseltään tuntuisi, että itse ei halua lähteä keskussairaalaan saakka jonottamaan, ellei kipu ole niin kova, ettei kerta kaikkiaan kotona voi olla tai jos hengenlähtö uhkaa. Tämähän tietenkin lienee tarkoituskin, ”turhat käynnit” (joista kyllästymisiin saakka olemme saaneet kuulla) jäävät pois.

Mutta on muistettava, että tauti usein pahenee, jos hoito aloitetaan liian myöhään. Jos kuitenkin seudulliseen päivystykseen jouduttaisiin, olisi hyvä, että omassa terveyskeskuksessa olisi vastaanotto edes klo 18 saakka työssä käyviä ihmisiä ajatellen.

Hyvältä tuntui lukea lehdestä, että asiaa harkitaan perusteellisesti eikä olla tekemässä hätiköityä päätöstä.

Sairas Vääns

Janakkala

Mainos