Uutiset

Janakkala valmis hoitamaan seitsemän muun kunnan maaseutuhallinnon

Janakkala on aikoo perustaa alueellisen maaseutupalveluyksikön, joka tarjoaisi seitsemälle muulle kunnalle lakisääteiset maaseutuhallinnon palvelut eli hoitaisi EU-tukiasiat. Janakkalan asiakaskuntia olisivat Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kunnat sekä Karkkila ja Vihti.

Taustalla on uusi laki, joka tuli voimaan viime huhtikuussa. Sen mukaan maaseutuhallinto kootaan koko maassa useamman kunnan kokonaisuuksiin niin, että yhteistoiminta-alueella on vähintään 800 tukihallinnon asiakasta ja tehtävien hoitoon osallistuu vähintään viisi työntekijää.


Viimeistään vuonna 2013

Uusien hallinnointialueiden tulee aloittaa viimeistään vuoden 2013 alussa.

Janakkalan maaseutuasiamies Ari Uotila kertoo, että Hämeenlinnan seutu (eli Janakkala, Hämeenlinna ja Hattula) voisi aloittaa omana alueenaan jo ensi vuoden alusta ja muut kunnat voisivat halutessaan liittyä siihen vuoden 2013 alusta.

-Kaikki eivät voi liittyä yhtä nopealla aikataululla, koska niillä on entisiä yhteistyökuvioita. Esimerkiksi Riihimäki ostaa palvelut nykyään Hyvinkäältä, Uotila sanoo.

Kahdeksan kunnan alueella on lähes 2 000 maatilaa, jotka saavat yhteensä noin 56,6 miljoonaa euroa maataloustukea. Peltoala on yhteensä noin 82 600 hehtaaria.

Alueen maaseutupalveluyksikkö käsittelisi vuosittain noin 13 160 tukihakemusta ja työllistäisi 11,5 henkilöä.


Toimipiste joka kuntaan

Jokaiseen kuntaan tulee suunnitelman mukaan maaseutuhallinnon toimipiste – paitsi Hämeenlinnaan kaksi pistettä. Päätoimipaikka olisi Turengissa. Palvelupisteet perustettaisiin Vihdin Nummelaan, Lopelle, Hausjärven Oittiin, Kanta-Hämeenlinnaan sekä Tuulokseen.

Muissa kunnissa eli Hattulassa, Riihimäellä ja Karkkilassa olisi kerran viikossa auki pidettävät pisteet. Näissä kunnissa on vähiten maatiloja.

Kunkin kunnan pitää päästää tämän vuoden vappuun mennessä, mihin yhteistoiminta-alueeseen se liittyy.


Kunnilta odotetaan lausuntoja

Janakkalan kunnanhallitus päätti maanantaina pyytää mahdollisilta tulevilta yhteistyökunnilta lausunnot liittymisestä Janakkalan isännöimään yhteistyöalueeseen. Kuntia pyydetään myös ilmoittamaan, haluavatko ne liittyä alueeseen ensi vuoden alusta vai vasta vuoden 2013 alusta lähtien.

Periaateratkaisu uudesta maaseutupalveluyksiköstä menee Janakkalan valtuuston päätettäväksi, mutta lopullisesti valtuusto hyväksyy sopimuksen vasta sen jälkeen, kun mukaan tulevat kunnat ovat selvillä. (HäSa)