fbpx
Uutiset

Janakkalan lapsetko maksumiehiksi?

Janakkalan kunnan palvelustrategia vuosille 2007-2016 hyväksytään lokakuun loppupuolella. Hieno sana kätkee taakseen säästöjä ja supistuksia. Strategia tietenkin koskettaa jollakin tasolla meitä kaikkia, mutta hälyttävää on, että säästöjen yhtenä merkittävänä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.

Koulutuslautakunnalle on annettu kohtuuttoman suuri säästövelvoite. Sen tulisi osoittaa, miten palvelustrategian talouden tavoitteet saadaan toteutettua opetustoimessa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että neljän vuoden aikana opetustoimen saralta nipistettäisiin lähes kaksi miljoonaa euroa.

Säästöjen nimissä puhutaan koulujen lakkauttamisista, joka tarkoittaisi muun muassa oppilaiden kuljetuskustannusten lisääntymistä.

Koulujen lakkauttaminen myös pakottaisi oppilassiirtojen myötä erityisopetuksen hajauttamiseen.

Näin merkittäviin toimenpiteisiin ei tule ryhtyä ilman tarkkaa puntarointia ja perusteellisia laskelmia. Kun muutokset vaikuttavat lasten jokapäiväiseen elämään ja hyvinvointiin, taloudellisen hyödyn on oltava elintärkeää.

Valtuuston asialistalla ovat myös muun muassa koululaisten iltapäivähoidon osallistumismaksujen korotus sekä musiikkiopiston ostopalveluiden vähentäminen.

Myös musiikkioppilaiden kunnalle maksaman kuntaosuuden käyttöönottoa on väläytelty. Jos esimerkiksi iltapäivähoidon maksuja tarkistellaan ylöspäin tai jos musiikkiopiston kuntaosuuksia nostetaan samoin kuten Hauholla, eriarvoisuus korostuu. Ja nämä niin sanotut säästöt lankeavat maksettavaksi aikanaan moninkertaisina.

Tähän mennessä kaikissa meidänkin perhettämme koskettavissa asioissa Janakkalasta on löytynyt inhimillisyyttä ja lapsimyönteisyyttä. Toivomme jatkossakin päätöksiä tehtävän kuntalaisia kuunnellen.

Pirjo Rättyä

Leppäkoski

Janakkala

Menot