Uutiset

Janakkalan luottamuspaikoista aiotaan neuvotella ripeästi

Vaalit on käyty, ja nyt Janakkalassa aletaan neuvotella, miten eri puolueet saavat paikkoja kunnanhallitukseen, lautakuntiin ja muihin elimiin.

Ryhmien ensimmäinen kokoontuminen oli tiistaina. Kyseessä oli suurimman ryhmän eli demarien kokoonkutsuma epävirallinen kokous, jossa sovittiin lähinnä aikatauluista.

– Tämä oli ripein neuvotteluavaus pitkään aikaan, sanoo Merja Taponen (kesk.).

Viivyttelyyn ei ole haluja

Hän sekä Kalevi Ilmarinen (sd.) ja Esa Silvennoinen (kok.) katsovat, että nyt neuvotteluja ei haluta venyttää seuraavan vuoden puolelle kuten vuoden 2008 vaalien jälkeen tapahtui.

Neuvottelut etenevät niin, että demarien neuvotteluryhmä tapaa yksitellen jokaisen valtuustoryhmän vastaavan ryhmän. Ryhmät (tai demarien tapauksessa kunnallistoimikunta) nimeävät neuvottelijat pian. Jokainen ryhmä voi nimetä neuvottelijoiksi kolme jäsentään.

Tiistainen neuvonpito pidettiin vielä epävirallisissa kokoonpanoissa.

Koalitiosta ei ole puhuttu

Demarit vetävät neuvotteluja, koska se on suurin ryhmä. Kaikki näyttää nyt menevän tutun kuvion mukaisesti.

Toisin oli neljä vuotta sitten. Silloin porvaripuolella muodostettiin neljän ryhmän (keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja kristillisdemokraattien) koalitio, joka nappasi aloitteen pois demareilta.

Nyt koalitiosta ei ole tietoa.

– Ei ainakaan toistaiseksi. Keskustan tavoitteena on, että paikat päätettäisiin isolla porukalla ja että vaalitulos saataisiin muunnettua toimielinpaikoiksi, Merja Taponen sanoo.

Esa Silvennoinenkin sanoo, ettei mikään ryhmä ole puhunut koalitiosta.

– Epävirallisia keskusteluja ryhmien välillä varmaan silti käydään.

Isoille ryhmille 6–7 paikkaa?

Janakkalassa kunnanhallituksessa on yhdeksän paikkaa. Jos paikat jaettaisiin samassa suhteessa kuin puolueet saivat ääniä, demareille, keskustalle ja kokoomukselle tulisi kullekin kaksi paikkaa ja vasemmistoliitolle ja perussuomalaisille yksi paikka kummallekin.

Yhdeksännestä paikasta joudutaan ehkä vääntämään kättä. Sen voidaan katsoa kuuluvan demariryhmälle, jonka matemaattinen osuus olisi runsaat kaksi paikkaa, mutta muitakin tulkintoja asiasta voitaneen tehdä.

Perussuomalaisille yksi paikka

Vaalien suurin voittaja Janakkalassakin oli perussuomalaiset. Ilmarinen, Taponen ja Silvennoinen ovat yhtä mieltä siitä, että perussuomalaisille kuuluu yksi paikka kunnanhallituksessa ja lautakunnissa.

– Haluamme, että vaalitulos näkyy, ja kuusi valtuutettua tuo yhden paikan. Tämä nousi esiin tiistaisessa kokoontumisessakin, Merja Taponen sanoo.

– Vaalitulosta tulee ilman muuta kunnioittaa, Esa Silvennoinen korostaa.

Merja Taponen iloitsee siitä, että keskusta on vaalimatematiikan mukaan saamassa luottamuselimiin kaksi jäsentä kuten kuluvallakin vaalikaudella, vaikka puolue menettikin vaaleissa yhden valtuustopaikan.

– Mutta neuvoteltavia asioita nämä ovat, hän huomauttaa.

Myös kokoomus saattaa säilyttää luottamuselimissä kaksi paikkaa, vaikka tulevassa valtuustossa sillä on kaksi paikkaa vähemmän kuin nykyisessä. Matemaattisesti kokoomukselle kuuluisi 1,7 paikkaa kunnanhallituksessa.

– Tärkeää on, että mahdollisimman moni puolue saa sen verran merkittäviä paikkoja, että sitoutuminen ja toiminta on sen mukaista, Silvennoinen sanoo.

Ehdottomia ei olla tässä vaiheessa

Kalevi Ilmarinen sanoo, että demareille eli suurimmalle ryhmälle kuuluisi kunnanhallituksen tai valtuuston puheenjohtajuus, mutta hän ei ole ehdoton.

– Neuvotteluasiahan tämäkin on, hän sanoo.

Kuluva valtuustokausi on ensimmäinen, jolloin demareilla ei ollut kumpaakaan tärkeää puheenjohtajuutta. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic