fbpx
Uutiset

Janakkalan palveluseteliuudistus on lähtenyt hyvin liikkeelle

Janakkalassa 15 vanhusta on valinnut palvelusetelin saadakseen hoiva-apua 1-5 tuntia kuukaudessa. Kauppapalvelun palveluseteli on myönnetty kymmenelle kuntalaiselle.

Avopalvelun ohjaaja Helena Ilanen pitää aloitusta hyvänä. Palveluseteliuudistus alkoi Janakkalassa kuun alussa.


Seitsemän toimijaa tarjolla

Palvelusetelisopimuksia on tehty toistaiseksi kolmen yrittäjän tai toimijan kanssa. Kaiken kaikkiaan janakkalalaiset voivat tehdä palvelusetelisopimuksia seitsemän yrittäjän tai toimijan kanssa, ja määrä voi vielä kasvaa. Yrityksistä yksi on sellainen, joka tarjoaa vain kauppapalvelua.

Yrittäjien tuntitaksat vaihtelevat 27 eurosta 35 euroon, josta kunta maksaa laskentakaavan mukaisen osan. Kaupassakäynnin yritykset hoitavat 24-28 eurolla, josta kunta maksaa 20 euroa.

Koko toiminnan pohjana on asiakkaalle tehty hoito- ja palvelusuunnitelma.

-Positiivista on se, että kun palveluseteliyrittäjille on siirtynyt asiakkaita, joille riittää vähäinen apu, kunnan työntekijöille jää enemmän aikaa niille, jotka tarvitsevat paljon apua, Ilanen sanoo.

Palveluseteliyrittäjän ensimmäinen kotikäynti on sellainen, että siinä on mukana myös kunnan edustaja, joko Ilanen itse tai hänen työtoverinsa.

-Siinä vielä tarkistetaan, mistä on kysymys. Näin kotihoidon asiakas ikään kuin saatetaan yksityisen yrityksen asiakkaaksi. Meille on tärkeää, että vanhus voi turvallisin mielin siirtyä uuteen palveluun.

Palvelusetelijärjestelmä toimii niin, että kunta maksaa palvelusetelin osuuden yrittäjälle. Asiakas maksaa yrittäjälle omavastuuosuuden.

-Aina kuukauden loputtua yrittäjä lähettää laskun kuntaan, ja laskun liitteenä on asiakkaan allekirjoittamat työraportit. Tarkoitus on, että yrittäjä laskuttaa myös asiakasta kerran kuukaudessa.


Hienosäätöä tehdään

Ilanen uskoo, että tarvitaan yhteensä kolme kuukautta, ennen kuin toiminta on saavuttanut hyvän rytmin. Pientä hienosäätöä tehdään koko ajan.

-Esimerkiksi ensi viikolla pidetään palaveri, jossa keskustellaan siitä, miten me tuemme yksityisiä palveluntuottajia verikokeiden ottamisessa.

-Tätä on ollut tosi mielenkiintoista suunnitella. On hyvä, että tässä tarkastellaan samalla kotihoidon toimintamallia. Sielläkin on ilmennyt muutoshalukkuutta. (HäSa)

Menot