Uutiset

Janakkalan seurakunnassa meneillään iso riita

Kiista Janakkalan seurakunnassa käydyn kokouksen keskusteluiden ja päätösten luottamuksellisuudesta on saanut melkoiset mittasuhteet.

Kirkkoherra Pekka Riikonen katsoo, että johtava diakonian viranhaltija Erja Poutiainen on kertonut luottamuksellisia tietoja miehelleen Upe Poutiaiselle. Osapuolet myös puivat asiaa Hämeen Sanomien Mielipidesivulla elo-syyskuun vaihteessa kiivaasti.

-Tuli kutsu kirkkoherran huoneeseen. Hän halusi antaa minulle kirjallisen huomautuksen. Syynä oli se, että olin kirjoittanut lehteen vastineen seurakunnan kirjoitukseen, jossa minua mustamaalattiin ja väitettiin epäsuorasti epäluotettavaksi, Erja Poutiainen kertoo.

-Kirkkoherra myös sanoi, että jos lehtikirjoitukset jatkuvat, se on varoituksen paikka, ja kahden varoituksen jälkeen kaiketi on irtisanominen kolmannesta kerrasta.

Työpaikkakiusaamista esiintynyt aiemminkin
Poutiainen ei allekirjoittanut kirjallista huomautusta, koska syyte ei hänen mielestään ollut ”paikallaan”. Häntä syytettiin 31. elokuuta ylimääräisessä työntekijäkokouksessa tehdyn sopimuksen rikkomisesta. Kokouksessa käsiteltiin kyseisiä yleisönosastokirjoituksia.

-Ei siellä sellaista sanottu, että lehtiin ei enää kirjoitella. Kokouksesta ei ollut esityslistaa, ei muistiota, ei pöytäkirjaa. Oli vain mielipiteitä ja kommentteja siitä, miten ikäviä tällaiset kirjoitukset ovat.

Nyt Erja Poutiainen on sairauslomalla toistaiseksi. Hän aikoo puida asiaa juristin kautta ja ottaa yhteyttä työsuojelupiiriin sekä ammattiliittoon.

-Tämä tuntuu työpaikkakiusaamiselta. Minua on kiusattu aikaisemminkin samassa työpaikassa. 2009-2010 tein työsuojelupiiriin ilmoituksen, kun esimieskin alkoi olla minua vastaan. En voi luottaa kirkkoherraan enää yhtään missään asiassa, Poutiainen toteaa.

Rikoskomisario Ari Turunen Kanta-Hämeen poliisista vahvistaa, että asiasta on tehty rikosilmoitus, mutta ei suostu kertomaan, kuka sen on tehnyt. Upe Poutiainen kertoo rikosilmoituksen koskevan hänen nettikirjoitteluaan jupakasta ja että rikosilmoituksen olisivat tehneet kirkkoherra Pekka Riikonen ja talouspäällikkö Arja Virtanen. Upe Poutiainen on kutsuttu kuulusteluihin perjantaiksi.

Kirkkoherra niukkasanainen
Kirkkoherra Pekka Riikonen ottaa asiassa lähes täysin vaiteliaan kommentointilinjan ja toistaa miltei samaa vastausta kaikkiin kysymyksiin.

Miksi huomautus annettiin, onko Poutiaista uhattu potkuilla, miksi seurakunta reagoi näin voimakkaasti pieneltä vaikuttavaan asiaan, onko Poutiaista työpaikkakiusattu?

-Tämä on meidän työyhteisömme sisäinen asia, ja se on meidän omissa käsissämme. Prosessi on vielä kesken. Me selvittelemme täällä asioita ihan oman joukon kesken, kuuluu tiivistetty kooste Riikosen vastauksista.

Mitkä teillä seurakunnassa ovat periaatteet virallisissa ja epävirallisissa kokouksissa – mitä saa puhua ulospäin ja mitä ei?

-Seurakunnan vastine pitää sisällään seurakunnan ajatuksen ja näkemyksen. Vastineessa on ilmaistu, mikä on meidän käytäntömme ja mitä on yhteisesti työporukan kanssa sovittu.

Riikonen toteaa allekirjoittamassaan lehtivastineessa (HäSa 31.8.), että seurakunnan työyhteisön kokouksen keskustelut ovat aina luottamuksellisia.

Miksi näin jäyhä linja, eikö tästä olisi hyvä puhua avoimesti?

-Avoimuus on tätä, että kerrotaan, että täällä asiat ovat hoidossa ja niitä hoidetaan yhteisesti ja yhteisten pelisääntöjen mukaan, kirkkoherra Pekka Riikonen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic