Uutiset

Janakkalan taloustilanne heikkenee

Janakkalan verotulot ovat heikentyneet selvästi. Verotuloja saadaan tänä vuonna 1,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin budjetissa arvioitiin viime vuoden lopulla.

– Sain tämän tiedon maanantaina pari tuntia ennen valtuuston kokousta, kertoo vs. talousjohtaja Katja Pesonen.

Notkahduksen syy ei tiedossa

Pesonen kertoi huonot uutiset valtuutetuille tuoreeltaan. Vielä elokuussa arvioitiin, että verotulojen määrä vähenisi odotetusta ”vain” 0,7 miljoonalla eurolla.

Uuden ennusteen mukaan kunta saisi tänä vuonna verotuloa noin 55 miljoonaa euroa.

Pesosen mukaan kunnassa ei ole vielä ehditty analysoida, mistä verotulojen selvä notkahdus johtuu.

– Ainakin ansiotulojen kasvu on ollut niukkaa. Eläketulojen ja muiden etujen kasvu on ollut voimakkaampaa. Tällaista rakenteellista muutosta ainakin näkyy.

Sekin on mahdollista, että kunnassa oltiin liian optimistisia vuosi sitten, kun tämänvuotista talousarviota valmisteltiin.

– Sitä asiaa puntaroimme myöhemmin, Pesonen sanoo.

Valtionosuudet odotettua suuremmat

Valtionosuuksien suhteen tilanne ei näytä vielä huonolta. Niitä kunta saa tänä vuonna 0,5 miljoonaa enemmän kuin budjetissa ennakoitiin.

– Mutta ensi vuonna valtio leikkaa valtionosuuksia. Ensi vuonna saamme niitä 100 000 euroa vähemmän kuin olemme budjetin valmistelussa ennakoineet.

Pesonen kuvaileekin, että ensi vuonna kurjuus lähtee ”kunnolla vyörymään”, kun kunta saa entistä vähemmän verotuloja ja valtionosuuksia.

Keskussairaalalta lisälaskua

Tänäkin vuonna taloustilannetta heikentävät vielä rakennusten korjauksista johtuvat lisämäärärahamenot sekä erikoissairaanhoidosta odotettavissa oleva noin 140 000 euron lisälasku.

Pesonen ei halua kuitenkaan vielä ennustaa, kuinka suureksi kunnan alijäämä muodostuu tänä vuonna. Budjetti ennusti vain 0,03 miljoonan euron alijäämää.

– Siitä miinus syvenee, sille ei mahdeta mitään. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic