Uutiset

Janakkalan Taponen: Kuntarakenne ei pelasta julkista taloutta

Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) ei niele perustelua, että kuntaliitoksilla ratkaistaisiin julkisen talouden ongelmat.

-Se perustelu on kestämätön. Luotan siihen, että selvitykset osoittavat sen, että meidän nykyinen kuntarakenne ja kuntakoko mahdollistavat palvelujen tuottamisen kattavasti ja hinnaltaan kilpailukykyisesti.

-Se on mahdollista, koska meillä on matala, läpinäkyvä organisaatio eikä Hämeenlinnan monimutkaisia himmeleitä.

Taponen on parhaillaan monen kuntapäättäjän ja virkamiehen tavoin Kuntaliiton kuntarahoitusseminaarissa ruotsinlaivalla. Hän kertoo, että tunnelma siellä on rauhallinen tuoreista kuntauutisista huolimatta.

-Eihän tämä ole enää uutinen. Ja hallituksella tuntuu olevan kuitenkin jonkinlainen peruutusvaihde päällä – hallitus on hillinnyt vähän uhoaan.

Taposen mukaan Suomen kansantaloudella ei ole varaa parantaa palveluja jatkuvasti.

-Kuntarakenne ei pelasta julkista taloutta. Mitä suurempiin organisaatioihin mennään, sitä vaikeampi on hallita ja hillitä menojen kasvua.

Keskiviikkona julkaistussa selvityksessä mainitaan, että Tervakoski voisi tulevaisuudessa kuulua joko Hämeenlinnaan tai Riihimäkeen. Taposen mielestä Tervakoskea ei voi erottaa Janakkalasta.

-Janakkala on ehdottomasti kokonaisuus, joka muodostuu kahdesta isosta taajamasta ja muista kylistä.

Onko olemassa mitään muuta keinoa kuin ehdoton pakko, että Janakkala liittyisi Hämeenlinnaan?

-Sellaista ei ole näköpiirissä. Ja pakkoon en usko.