Uutiset

Janakkalan valtuutetut eivät ota kantaa kuntaliitosspekulaatioihin

Janakkalalaisilta kunnanvaltuutetuilta ei irtoa mielipidettä siitä, minkälainen kuntaliitos sopisi Janakkalalle siinä tapauksessa, että liittyminen toiseen kuntaan tulisi syystä tai toisesta eteen.

Hämeen Sanomat lähetti sähköpostitse tiedustelun kaikille 43 valtuutetulle. Heistä 15 vastasi tiedusteluun, mutta vain kaksi otti kantaa annettuun kysymykseen ja heistäkin toinen nimettömänä.

Muut vastaajat ilmoittivat, etteivät usko kuntaliitokseen.


Neljä vaihtoehtoa

Valtuutetuille annettiin kyselyssä neljä vaihtoehtoa. Olisiko mieluinen liittymissuunta Hämeenlinna, Riihimäki vai Hausjärvi-Loppi? Vai pitäisikö Turengin liittyä Hämeenlinnaan ja Tervakosken Riihimäkeen?

Ainoat valtuutetut, jotka ottivat liittymissuuntaan kantaa, olivat demareiden Heikki Salmi ja nimettömänä pysyttäytyvä kokoomuslainen.

Tämä kokoomusvaltuutettu ilmoittaa kannattavansa Hausjärvi-Loppi-Janakkala-fuusiota.

-Tästä mahdollisuudesta on epävirallisesti keskusteltu jo puolen vuoden ajan, mutta ei Janakkalan aloitteesta. Se on vaihtoehto, joka pitää ehdottomasti tutkia.

Sama kokoomuslainen sanoo kuitenkin uskovansa, että todennäköisin vaihtoehto on se, että Turenki lähtee Hämeenlinnan suuntaan ja Tervakoski Riihimäen – siis siinä tapauksessa, että kuntaliitoksesta tulee pakollinen.

Heikki Salmi on eri linjoilla. Hänen mielestään mahdollisen yhdistymisen pitäisi tapahtua Hämeenlinnan suuntaan.

Salmi huomauttaa lisäksi, että vanha Hämeenlinna sijaitsi Janakkalan Hakoisissa.


Pakkoa ei voi tulla

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) katsoo, että valtio ei voi tehdä sellaisia päätöksiä, jotka pakottaisivat Janakkalan kuntaliitoksiin.

-Kaikki hallituspuolueet kokoomusta lukuun ottamatta ovat irtisanoutuneet pakkoliitoskaavailuista. Kunnallinen itsehallinto on myös perustuslailla suojattu. Siten kuntaliitoskeskustelu on Janakkalan osalta aiheeton.

Myös Kalevi Ilmarinen (sd.) sanoo, ettei kuntaliitoskeskustelu ole Janakkalan osalta ajankohtainen.

-Hallitusohjelmassa kuntia ei pakoteta kuntaliitoksiin, hän perustelee.

Kokoomuksen Irmeli Elo sanoo uskovansa, ettei valtion taholta tule pakotteita sellaisille kunnille, jotka hoitavat asiansa hyvin.


Ei järkeviä perusteita

Mikko Kautto (kesk.) ilmoittaa, ettei halua lähteä mukaan spekulaatioleikkiin. Hänen mielestään kuntaliitokseen pakottavaa esitystä ei pitäisi tulla, koska Janakkalan osalta siihen ei ole mitään järkiperäisiä perusteita.

-Kuntayhteistyötä tarvitaan jokaiseen ilmansuuntaan, ja sitä on syytä lisätä, hän huomauttaa.

Myös vihreiden Petri Ojanen sanoo spekulointia nyt turhaksi.

-En usko, että valtion taholta tulee pakotteita kunnille, jotka hoitavat asiansa moitteettomasti ja voivat toimia omillaan yhteistyössä naapureiden kanssa.

Satu Koskelakin (sd.) sanoo uskovansa, ettei Janakkalan kohdistu pakkoliitosuhkaa. Hän ei kannata tällä hetkellä mitään kuntaliitosmallia


Kansa voisi äänestää

Koskela sanoo kuitenkin pitävänsä luontevimpana ja vahvimpana yhteistyösuuntana Hämeenlinnaan jo perinteiden vuoksi. Toisaalta jos harvoin tarvittavia palveluja keskitetään keskuskuntiin, Koskelan mielestä olisi luontevaa ajatella Turengin suuntautuvan Hämeenlinnaan ja Tervakosken Riihimäkeen.

-Jos jossitellaan niin pitkälle, että kuntaliitoksen suunnan valinta tulisi välttämättömäksi, voisi asiasta järjestää kansanäänestyksen, Koskela sanoo.

Esko Helle (vas.) sanoo, että Janakkalan osalta ei ole kuntaliitoksiin mitään perusteita.

-Esittämänne liitokset heikentäisivät aivan varmasti kuntalaisten nykyisiä palveluja. (HäSa)