Uutiset

Janakkalankin on otettava tosissaan nuorten työllistäminen

Olen ollut työttömänä yli vuoden ja suututti lukea, että Janakkalan kunta on jättänyt käyttämättä viime vuonna hyvin paljon työllistämiseen tarkoitettuja rahoja. Tasekirjasta sai lukea, että 55 000 euroa on jäänyt käyttämättä ja vielä tällaisena aikana.

Miten voi olla mahdollista, kun nuorten työttömyys vain kurjistuu koko ajan. Ymmärrän, että kunnan taloustilanteessa on oltava tarkkana, koska lainaa joudutaan ottamaan lisää erilaisten investointien takia.

Kunta on tehnyt hyvää ja arvokasta työtä laajentaessaan nuorten työpajatoimintaa. Se ei nyt vaan tällä hetkellä riitä työllistämään tarpeeksi nuoria. Se tapa ei sovi kaikille, koska työpajalla ei voi tehdä kovin monen eri alan töitä.

Tänäkin keväänä valmistuu paljon nuoria ammattiin, eikä läheskään kaikilla ole edes kesätyöpaikkaa. Nuoret tarvitsevat työkokemusta etteivät jää paitsi tarpeellisesta kiinnittymisestä työelämään. Tästä myös kärsii nuoren sosiaalinen kanssakäynti ja siitä aiheutuu syrjäytymistä. Jos nuori ei ole saanut muuta kokemusta työnteosta, kun sen mitä koulun kautta on ollut pakollista, niin se on todella kaukana tavallisesta arjesta. Useinkaan nuoret eivät pääse työharjoittelussa ”oikeisiin töihin”, vaan hommia, joissa työnantajalle on mahdollisimman vähän vaivaa harjoittelijoista. Tämä vaan on tosi.

Kunta voisi markkinoida yrityksille Te-keskuksen Sanssi-korttia. Se on tarkoitettu alle 25-vuotiaille vastavalmistuneille tai muuten työttömille nuorille. Kortin saanut nuori on oikeutettu palkkatukeen työllistyessään kokoaikaisesti, määräaikaiseen tai toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen yrityksessä.

Kunta voisi myös lisätä palkkatuettujen muiden työttömien työllistämistä. Sitä tuskin koskaan tehdään liikaa. Nuoria on autettava nyt.

Kielteiset seuraukset voivat tulla syrjäytymisen ja pitkittyneen työttömyyden takia moninkertaisena kunnan maksettavaksi tulevaisuudessa.

Piia Nylund

valtuutettu (sd.)

Janakkala

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic