Uutiset

Janakkalassa maanantaina tärkeä vaali

Janakkalan kunnanvaltuusto valitsee uuden kunnanjohtajan ensi maanantaisessa kokouksessaan. Kunnanhallitus seuloi 18 hakijan katraasta loppusuoralle kuusi ehdokasta, mutta ei lopulta kyennyt esittämään omaa ehdotustaan valtuustolle.

Kunnanhallituksen ratkaisua on moitittu rajusti ja arvioitu sitä kyvyttömäksi kantamaan vastuutaan. Menettely on harvinainen, joskaan ei täysin tuntematon. Sammutettujen lyhtyjen taustalla on se, etteivät keskusta ja kokoomus löytäneet yhteistä ehdokasta. Molemmilla on kymmenen edustajaa valtuustossa.

Sosiaalidemokraateilla on 13 valtuutettua ja vasemmistoliitolla viisi. On ilmeistä, että näiden ryhmien yhteiseksi ehdokkaaksi nousee Harjavallan kaupunginjohtaja, sosiaalidemokraatti Jaana Karrimaa. Tosin vasemmistoliitto esitti ainoana ryhmänä kunnanhallituksessa kannattavansa sitoutumattomia Sami Niemeä tai Irma Niemistä. Loppusuoran avautuessa mieli voi vielä muuttua.

Toinen äänestyskierros käytäneen Karrimaan ja ensimmäisellä kierroksella toiseksi tulleen ehdokkaan kesken. Silloin punnitaan Janakkalan valtuuston porvarillinen yhteistyö. Jos keskusta ja kokoomus löytävät yhteisen nimen ja saavat ehdokkaalleen tukea valtuuston pienryhmistä, vähintään kahdelta valtuutetulta, heidän ehdokkaansa voittaa vaalin.

Tähän antaa viitteitä aiempi yhteistyö Ryhmä 24 -nimisen liittoutuman kesken. Siihen kuuluvat keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja kristillisten valtuutetut.

Janakkalassa on perinteisesti ollut demaritaustainen kunnanjohtaja. Se on ollut vasemmistoenemmistöisessä kunnassa luonnollista, mutta nyt voimasuhteet ovat muuttuneet.

Kunnanhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Merja Taponen korosti valintaprosessin aikana, ettei tulevan kunnanjohtajan poliittisella kannalla ole nyt merkitystä. Janakkalaan haetaan ammattijohtajaa, ei poliitikkoa.

Politiikkaa ja politikointia ei kuitenkaan voi sulkea tyystin pois. Se kummittelee Janakkalassakin, koska kunnanhallitus ei ehdokastaan kyennyt nimeämään edes valtuustokeskustelun pohjaesitykseksi.

Janakkala jäi Hattulan tapaan pari vuotta sitten toteutetusta Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksesta. Liitosasiat eivät johtajavalinnassa näyttelekään minkäänlaista roolia, sillä liitosjohtajan paikka ei ole ollut auki.

Janakkalan tulevan kunnanjohtajan, on hän kuka tahansa, asennoitumisella kuntien yhteistyöhön on silti keskeinen merkitys. Maalaiskunnaksi suuri, lähes 17 000 asukkaan Janakkala on keskeinen tekijä Hämeenlinnan seutukunnassa.

Kuntaliitoksen myötä alkanut hiljaiselo, ajoin jopa murjottava mykkäkoulu Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan kesken on hiljalleen päättynyt. Uusia keskustelunavauksia on jo ollut ja rakentavan yhteistyön ilmapiiri on uudestaan lämminnyt.

Janakkalan valtuusto tekee maanantaina merkittävän valinnan paitsi Janakkalan, myös koko Hämeenlinnan seudun näkökulmasta.

Päivän lehti

25.2.2020