Uutiset

Janakkalassa riittää tontteja jonottamattakin

Janakkalan Tervakoskella tuli uusia omakotitontteja jakoon pari viikkoa sitten, ja yksi tontinostaja jonotti edellisestä illasta alkaen saadakseen mieluisan tontin. Joskus Janakkalassa on jonoteltu tonttia päivätolkullakin.

Janakkala on Hämeenlinnan seudulla ainoa kunta, jossa tontteja jonotellaan. Hämeenlinnassa ja Hattulassa tontit arvotaan.


”Aina voi harkita uusia keinoja”

Miksi tällainen vaivalloinen systeemi? Eikö tontit voisi arpoa Janakkalassakin, maankäyttöinsinööri Eija Paturi?

-Aina voi harkita uusia keinoja. Ehdotinkin kunnan johdolle pari vuotta sitten arvontamenettelyä, mutta idea ei mennyt silloin läpi.

Paturi korostaa, että Janakkalan tilanne on erilainen kuin Hämeenlinnan, koska Janakkalassa jää aina tontteja jäljelle ensimmäisen varauspäivän jälkeen. Ketään ei siis pakoteta jonottamaan.

-Kukaan ei ole jäänyt ilman tonttia, vaikkei olisi jonottanutkaan.


Jonottaja on sitoutunut

-Muista kunnista on kokemuksia, että kun tontit arvotaan, tulee aika paljon peruutuksia. Jos joku jaksaa jonottaa ja tulla ajoissa, hän on aika sitoutunut asiaan, Paturi sanoo.

Kaavoitusarkkitehti Leena Turkka tietää, että alun perin jonotussysteemiin lähdettiin juuri tämän takia.

-Se joka haluaa tietyn tontin, satsaa sen verran, että jonottaa. Tosin menettely vaatii monilta järjestelyjä ja vuorottelua. Se suosii niitä, jotka asuvat lähellä.

Legendaarisin jonotussessio koettiin kesällä 2007, kun jonottajat leiriytyivät kunnantalon pihaan kokonaiseksi viikoksi. Silloin olivat jaossa Harvialan ykkösvaiheen tontit.


Palautetta ei ole tullut

Paturi ja Turkka kertovat, etteivät ole juurikaan saaneet palautetta, jossa olisi toivottu jonotussysteemistä luopumista.

-Joskus takavuosina yksi ihminen arvosteli menettelyämme, Paturi muistelee.

Molemmat virkanaiset ovat sitä mieltä, ettei jonotusmenettelystä luopuminen ole mitenkään poissuljettua – etenkään jos kriittistä palautetta alkaa tulla.

-Olisihan arvonta meillekin helpompi vaihtoehto, Paturi sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020