Uutiset

Janez Jansan SDS-puolue kohti vaalivoittoa Sloveniassa

Ljubljana
03.06.2018, 23:05

Ulkomaat

Sloveniassa entisen pääministerin Janez Jansan oikeistopuolue SDS on voittamassa ennenaikaiset parlamenttivaalit. Kun yli 80 prosenttia äänistä oli laskettu myöhään sunnuntai-iltana,l SDS oli saamassa noin 25 prosentin äänisaliin.
Entisen koomikon Marjan Sarecin järjestelmän vastaiseksi luonnehdittu LMS-puolue oli nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi noin 13 prosentilla äänistä.
Ennenaikaisiin vaaleihin päädyttiin, kun pääministeri Miro Cerar erosi maaliskuussa.
Ainoa puolue, joka on sanonut voivansa tehdä yhteistyötä SDS:n kanssa, keskusta-oikeistolainen Nova Slovenija, oli saamassa noin 7 prosenttia äänistä. SDS ja Nova Slovenija eivät siis saa enemmistöhallitusta kokoon kahdestaan.
Äänestysprosentti vaaleissa oli noin 34.

Tukea Jansalle Unkarin Viktor Orbanilta

Nyt päättyneessä vaalikampanjassa Jansa on ratsastanut maahanmuuton vastustamisella. Monien ärsytykseksi hän on saanut voimakasta taustatukea Unkarin maahanmuutto- ja EU-vastaiselta pääministeriltä Viktor Orbanilta. Orban jopa osallistui SDS:n puoluekokoukseen ja sanoi puolueen voiton varmistavan Slovenian kansan eloonjäämisen.
– Pelkojen kylväminen ja naapurimaan pääministerin tuominen sekaantumaan vaaleihimme on ylittänyt kaikki rajat, sanoo koomikosta poliitikoksi ryhtynyt Marjan Sarec.
Järjestelmän vastaiseksi luonnehdittu Sarecin LMS-puolue torjuu kaiken yhteistyön Jansan SDS:n kanssa.
Jansa taas on puolustanut järkkymättä linjaansa.
– (Pakolais)politiikkansa ansioista Unkari on turvallinen maa, kun taas Belgia ei väärän politiikkansa vuoksi ole, Jansa tviittasi hiljattain.
Jansa muistetaan myös Suomessa, sillä hänet tuomittiin vuonna 2013 vankeuteen lahjuslupauksen hyväksymisestä Slovenian ja Patrian aiemmin tekemässä panssariajoneuvokaupassa. Sittemmin tuomio kumottiin ja palautettiin uuteen käsittelyyn alempaan oikeusasteeseen. Se totesi asian vanhentuneeksi, ja Jansa vapautui syytteistä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic