Uutiset

Jänispolun päiväkodin kosteudella onkin monta pientä syytä

Turengin Jänispolun päiväkodin kosteusongelmat eivät sittenkään johdu alapohjan kosteudesta, kuten aiemmin syksyllä luultiin.

Syyskuussa alapohjan rakenteeseen tehtiin seitsemän tutkimusreikää. Vain yhden reiän näytteessä todettiin kosteutta ja mikrobeja. Kaikki muut näytteet olivat kuivia.

Alapohja onkin kuiva

-Tulos oli yllätys, sanoo Janakkalan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen.

Yhden kohdan kosteus kertoo todennäköisesti paikallisesta viemärivuodosta.

Alapohjan täyte oli oikeaan tapaan rakeista, niin ettei se aiheuta kapillaarista vedennousua ylöspäin. Kosteus ei siis siirry pohjasta ylöspäin.

Myös VOC-näytteiden tulos oli myönteinen, eli lattiapäällysteestä ei erity 2-etyyliheksanolia. Jänispolun lasten herkistymisongelmat eivät siis johdu samasta syystä kuin Turengin hammashoitolan työntekijöiden oireet.

-Näyttää siltä, että päiväkodin mikrobiongelmat johtuvat monen syyn yhteisvaikutuksesta, Härkönen sanoo.

Näitä syitä ovat ulkoseinien eristeet, joissa on viitteitä mikrobivaurioista. Lisäksi yläpohjan rakenteissa on tummumaa, joka johtunee sisäilman kosteuden pääsystä yläpohjaan. Myös sisäseinän alajuoksussa on todettu kosteusvauriota.

Ilma ei mennyt ulos

Yläpohjan rakenteisiin on vaikuttanut ilmeisesti se, että vanhan ilmanvaihdon aikana ilmastointikone on tuonut rakennukseen enemmän ilmaa kuin sieltä on mennyt ulos. Ilmanvaihto uusittiin peruskorjauksen aikana noin viisi vuotta sitten.

Ulkoseinien mikrobivauriot on Härkösen mukaan mahdollista korjata tuhoamalla mikrobit.

Päiväkodilla tehdään ulkopuolisia ja pihaa koskevia korjauksia tänä syksynä. Sisäpuolinen remontti on edessä keväällä.

Valtuuston odotetaan myöntävän ulkotöitä varten 45 000 euroa ensi maanantaina. Sisätöitä varten esitetään kunnan ensi vuoden budjettiin 200 000:ta euroa.

Jänispolun päiväkodin kosteusongelmat tulivat ilmi viime talvena, kun jotkut lapset alkoivat saada oireita sisäilmasta.

Yläkouluilla viemärivuotoja

Myös Janakkalan yläkouluilla on ollut kosteusongelmia: Turengissa pienehkö, Tervakoskella isompi.

Turengin yhteiskoulun alasalin lattia uusittiin kesällä, koska lattian alle oli päässyt kerääntymään vettä vajaan 10 neliön alalle. Vesi oli peräisin yläkerran keittiön viemäristä.

Lisäksi koululla oli kesällä paikallinen kosteusvahinko wc-istuimen rikkoutumisen takia.

Tervakosken yhteiskoululla on kärsitty lievästä mikrobipitoisuuden noususta. Ongelma koskee lähinnä terveydenhoitajan ja kuraattorin tiloja, ja nämä henkilöt saivat jo kevätlukukaudella väliaikaiset työtilat.

-Meillä on vahva epäily, että kyse on tihkumaisesta viemärivuodosta. Remontti on tarkoitus aloittaa vuodenvaihteen jälkeen, Härkönen kertoo.

Ensi vuoden budjettiin esitetään 160 000:ta euroa tätä remonttia varten. (HäSa)