fbpx
Uutiset

Jänispolun päiväkodissa tutkitaan sisäilmaongelmaa

Jänispolun päiväkodissa Turengissa tutkitaan sisäilmaa ja sitä, miksi tammikuisessa mittauksessa sädesienilukemat olivat koholla. Rakennukseen aiotaan tehdä myös perusteellinen kuntotutkimus.

Hattulan varhaiskasvatusjohtaja Liisa Tonteri sanoo, että epäilyt mahdollisista sisäilmapulmista alkoivat tammikuussa, kun yhden lapsen vanhempi otti yhteyttä päiväkotiin ja kertoi, että lapsi oireilee.


Leikkihuone pois käytöstä

-Ensimmäiset sisäilmamittaukset tehtiin tammikuun lopussa, ja silloin todettiin kohollaan olevia mikrobiarvoja. Niistä tiedotettiin vanhemmille päiväkodin ilmoitustaululla, Tonteri kertoo.

Se leikkihuone, jossa mitattiin korkeita lukemia, suljettiin toistaiseksi pois käytöstä.

Kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen kertoo, että kyse oli aktinomykeeteistä eli sädesienistä. Niiden esiintyminen viittaa mikrobikasvustoon ja sisäilman terveyshaittaan.

Seuraavat mittaukset tehtiin 24. helmikuuta, ja niissä ei todettu raja-arvoja ylittäviä tuloksia. Tutkimuksia jatketaan silti. Sekä Tonteri että Härkönen sanovat, että ongelma otetaan tosissaan.

Kolmansia mittauksia tehdään tällä viikolla, ja pian aiotaan aloittaa myös rakennuksen kuntotutkimus.

-Avaamme rakenteita ja otamme näytteitä, Härkönen kertoo.


Kolme puhdistinta käytössä

Ensiavuksi kunta on vuokrannut päiväkotia varten kolme laitetta, jotka puhdistavat sisäilmaa mikrobeista ionisuihkun avulla. Ne ovat olleet käytössä maaliskuun puolivälistä lähtien 24 tuntia vuorokaudessa.

Tässä vaiheessa Jänispolun ongelmien syistä ei ole Härkösen mukaan tietoa.

-Mitään päällepäin näkyvää syytä ei ole löytynyt.

Vanhemmille ongelmista tiedotettiin kotiin lähetetyllä kirjeellä 25. helmikuuta, ja kirjeen mukana lähetettiin myös terveyskysely. Siinä vanhempia pyydettiin arvioimaan, ovatko heidän lapsensa sairastaneet tiettyjä oireita normaalia enemmän tämän talven aikana.

Mittausten ja terveyskyselyn tuloksista ei tiistaina saanut tarkempaa tietoa, sillä terveystarkastaja Jaana Annunen on tämän viikon vuosilomalla. Hän kuitenkin tiedotti tuloksista vanhemmille viime viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Jänispolun tilannetta varten on perustettu työryhmä, johon kuuluvat edustajat niin varhaiskasvatuksesta, ympäristöterveydenhuollosta, tilapalvelusta, työsuojelusta kuin työterveyshuollostakin.


Yksi lapsi siirretty muualle

-Tila tulkitaan nyt käyttökuntoiseksi. Mutta ihmisethän ovat yksilöitä. Jos perheen lapsi näyttää reagoivan jotenkin, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Ja jos tulee huoli siitä, ettei Jänispolku ole lapselle hyvä hoitopaikka, minuun voi ottaa yhteyttä, Liisa Tonteri neuvoo.

Hän sanoo, että yksittäisten lasten kohdalla voidaan miettiä hoitopaikan vaihdosta. Tähän mennessä yksi vaihdos on toteutettu ja toista pohditaan parhaillaan.

Päiväkoti on myös rukannut toimintaansa niin, että tilat ovat mahdollisimman vähäisessä käytössä tulevan kesän aikana. Kun eskariryhmän toiminta loppuu toukokuussa, eskarin tilat jätetään kesän ajaksi tyhjilleen. Samoin koko päiväkoti on suljettuna lähes koko heinäkuun.

Jänispolun päiväkoti peruskorjattiin vuonna 2008. Päiväkodin vs. johtaja Soile Lehtonen kertoo, että päiväkodilla vuosina 2006 ja 2007 toteutetuissa mittauksissa todettiin raja-arvot ylittävää mikrobikasvustoa.

Jänispolun päiväkoti on 80-paikkainen, ja ryhmiä on neljä. (HäSa)

Menot