Kolumnit Uutiset

Jannen on pysyttävä valppaana

Jannen kohtalo on ollut viime viikkojen seuratuimpia uutistapahtumia Kanta-Hämeessä. Tämä Aulangolla asustava kyhmyjoutsen alkaa kohta olla yhtä kuuluisa kuin säveltäjämestari, jonka mukaan lintu on nimetty.

Heinäkuun alussa Janne joutui reviiriään puolustaessaan käsikähmään, jonka seurauksena se loukkasi siipensä pahoin. Kiistan toisesta osapuolesta ei ollut täyttä varmuutta ennen kuin Radio Häme julkaisi nettisivuillaan silminnäkijän kuvaaman videon tapahtumasta.

 

Videon perusteella Joutsenlammelle pyrkinyt tunkeilija oli laulujoutsen, jonka kanssa Janne kävi kiivaan rajakiistan. Janne selvisi ottelusta voittajana, mutta joutui itsekin pitkälle sairauslomalle ja lääkekuurille sisätiloihin. Varsinainen Pyrrhoksen voitto siis.

Tuoreimpien tietojen mukaan Jannen siipi on nyt kuitenkin siinä määrin parantunut, että lintu voidaan palauttaa tällä viikolla takaisin perheensä pariin. Uutinen ilahduttaa taatusti satoja Jannen ihailijoita, jotka ovat olleet huolissaan linnun voinnista.

 

Reviirikiistasta ja sen seurauksista on nyt kohistu julkisuudessa useita viikkoja. Koko tapahtuman on tehnyt uutisarvoiseksi se, että toinen osapuoli sattui olemaan kesy julkkis.

Luonnossa kaikenlaiset nahistelut ja kukkoilut reviirien rajoista ovat kuitenkin täysin arkipäiväisiä. Niitä voidaan käydä lajikumppanien kesken tai melkein minkä tahansa omalle elinpiirille pyrkivän otuksen kanssa.

Suurin osa kiistoista ratkeaa toisen osapuolen sännätessä pakomatkalle, mutta toisinaan niitä voidaan käydä katkeraan loppuun saakka. Uutiskynnystä nämä tapaukset eivät silti ylitä kuin satunnaisesti.

 

Vuosikausia Aulangolla asustanut kyhmyjoutsenpari Aino ja Janne on kohdannut takaiskuja aiemminkin. Pari vuotta sitten pariskunta menetti tuntemattomalla tavalla kaikki neljä poikastaan.

Erikoista tässäkin on vain se, että kaikki poikaset katosivat ilmeisesti kerralla, eikä syyllistä koskaan saatu selville. Luonnossa pienillä joutsenenpoikasilla on kuitenkin monia vihollisia. Vaikka kookkaat emot varjelevat jälkikasvuaan herkeämättä, voi kettu, supikoira tai haukka joskus olla liian nopea. Esimerkiksi Hattelmalanjärvellä pesivä laulujoutsenpari on vuosien varrella menettänyt useita poikasiaan.

 

Myös reviirikiistoihin Aino ja Janne ovat taatusti joutuneet ennenkin, mutta kansallislinnun kohtaaminen kotilammella on hyvin harvinainen tapaus. Samalla se saattoi olla vasta esimakua tulevasta.

Laulujoutsenten määrä on kasvanut rajusti viime vuosikymmeninä, ja pesiviä pareja on jo kymmenkuntatuhatta. Tänäkin vuonna on muun muassa Etelä-Savossa syntynyt yhdelle parille peräti 12 poikasta, mikä lienee Suomen ennätys.

Kannan kasvun seurauksena myös rajakiistat lisääntyvät väistämättä. Omaa elinpiiriä etsivät nuoret joutsenet kiertävät laajasti tutkimassa mahdollisia pesimäpaikkoja, ja silloin Aulangon Joutsenlammen kaltainen lätäkkökin saattaa näyttää lintujen mielestä sopivalta.

Jannen on pysyttävä koko ajan valppaana.

Menot