Uutiset

Jännitys säilyy loppuun saakka

Suomen keskusta aloittaa tänään puoluekokouksensa Lahdessa. Kolmisentuhatta kokousedustajaa valitsee puoluejohdon, puheenjohtajiston ja puoluesihteerin, aivan kuten puolueen säännöt edellyttävät.

Poikkeuksellisen jännitteen Lahden kokoukseen tuo se, että samalla valitaan Suomelle uusi pääministeri. Eduskuntavaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa ja ainakin siihen asti hallitusta johtaa Lahdessa valittava puoluejohtaja.

Suomen keskusta on kummajainen Euroopassa. Muissa maissa, mutta ei meillä, agraaritaustaiset puolueet ovat elinkeinorakenteen muuttuessa kutistuneet pieniksi, enintään keskisuuriksi ryhmittymiksi. Maalaisliitosta Suomen keskustaksi sukeutunut puolue on kahdesti 2000-luvulla noussut eduskunnan suurimmaksi ja samalla pääministeripuolueeksi.

Se on koko sodanjälkeisen ajan roikkunut yhtenä kolmesta suuresta ja käyttänyt hallitusvaltaa muutamia oppositiokausia lukuun ottamatta vuosikymmeniä. Kekkosen aikaan hallitusta ei juuri muodostettu ilman keskustaa.

Keskustan menestyksen yhteiskuntarakenteen myllerryksestä huolimatta selittänee se, että se on kyennyt muuttamaan ohjelmansa ja politiikkansa sisällön yleispuolueeksi ja karistamaan talonpoikaispuolueen leimaa harteiltaan. Puolueen äänestäjistä kymmenkunta prosenttia on viljelijöitä, joiden osuus koko väestöstä on muutaman prosentin verran.

Keskusta on leimallisesti maakuntien puolue, jonka jalansija on vankin Jyväskylän pohjoispuolella. Kannatus etelän suurissa kaupungeissa ei ole koskaan riittänyt nostamaan keskustaa suurten kaupunkipuolueiden, kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja vihreiden joukkoon.

Lahden kokous on keskustalle tärkeä, ehkä elintärkeä. Puolue on hävinnyt monia vaaleja, sen kannatus on viime viikkoina lässähtänyt ja on nyt selvästi alle 20 prosentin. Tuollaisilla lukemilla on edessä oppositiotaival. Vastakkaisista puheista huolimatta kokoomukselle ja sosiaalidemokraateille ei tuota vaikeuksia sinipunan rakentamiseen, jos keskusta ottaa kunnolla takkiinsa seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Henkilövalinnat ovat aina puoluekokouksen suola. Uudeksi keskustajohtajaksi nousee joko Mari Kiviniemi tai Mauri Pekkarinen. Hallitusyhteistyöhön valinnalla ei ole merkitystä, vaikka loppusuora ja vaalien läheisyys merkitsevät ilman muuta profiilin nostoa ja irtiottoa hallituskumppaneista. Näin menettelevät myös hallituskumppanit.

Puoluesihteeri Jarmo Korhosesta keskustan olisi viisainta hankkiutua eroon, sillä juuri häneen henkilöityvät lähes kaikki viimeaikojen jupakat ja epäselvyydet. Syystä tai syyttä, sillä ei ole oikeastaan väliä, sillä puolueen kasvot ovat liikaa Jarmo Korhosen kasvot, jotka juuri nyt eivät herätä luottamusta edes omien keskuudessa.

Puolueen uskottavuuden palauttaminen ei ole läpihuutojuttu tai pelkkä ilmoitusasia. Keskusta voi lähteä Lahdesta puhtaalta pöydältä, mutta se vaatii vielä paljon työtä.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic