fbpx
Uutiset

Japani ei pääse irti ydinvoimasta

Jälkikäteen
on aina helppo olla viisas. Vanhan sanonnan syvältä kouraisevaa viisautta kerrataan myös valtavaa luonnonkatastrofia vastaan edelleen taistelevassa Japanissa.

Tulilinjalle ovat Japanissa joutumassa ydinvoimaloiden suunnittelijat, niiden rakentamisen mahdollistaneet poliitikot sekä valvovat viranomaiset. Heräämässä on kansa, joka on tähän asti suhtautunut ydinvoimaan jopa poikkeuksellisen myönteisesti.

Koossa olevien tietojen varassa vaikuttaa siltä, että Japanin ydinvoimalat kestivät hyvin erittäin ankaran maanjäristyksen. Mereltä vyörynyt suunnattomien vesimassojen tsunami oli liikaa, varsinkin Fukushiman neljän reaktorin voimalalle.

Japanilaiset kärjessä ymmärrettävästi kysyvät, miksi ydinvoimaloiden turvallisuussuunnitelmia ei laadittu kaikkein pahimman varalle.

Jotain ratkaisevaa olisi pitänyt tehdä toisin, se on jo nyt aivan selvää.

“Pahimman varalta” -sanonta pitää sisällään ajatuksen, että pahin mahdollinen toteutui. Näin ei toki välttämättä ole. Perimmäinen kysymys on sinänsä yksinkertainen: kuinka pahaan pitää varautua?

Äärimmäisen korkeaa ammattitaitoakin vaativa suunnittelu joutuu turvautumaan oletuksiin, ennusteisiin mitä todennäköisesti on mahdollista tapahtua.

Miten japanilaisten ydinvoimaloiden suunnittelussa on otettu laskuihin voimakas maanjäristys ja tsunami, tältä keskustelulta maa ei voi välttyä. Odotettavissa on suuria, kalliita ja samalla välttämättömiä muutoksia voimaloiden turvajärjestelyihin.

Japanilaiset suhtautuvat ilmeisesti ydinvoimaan aiempaa varautuneemmin. Samaan aikaan maa on tilanteessa, jossa sen on ydinvoimaloista luopumisen sijaan pyrittävä ottamaan kaikki mahdollinen hyöty irti ydinvoimaloistaan.

Japanissa on viitisenkymmentä ydinvoimalaa ja ne tuottavat sähköstä noin 30 prosenttia.

Edessä häämöttää jo Japanin jälleenrakennus, missä työssä tarvitaan energiaa. Maan johdon keskeisiä tehtäviä on turvata sen saanti. Tilanne on synkkä: sähköntuotannon normalisointi ja jakeluverkkojen korjaaminen vie kuukausia.

Japanilaisten ydinvoimaloiden vaikeudet vilkastuttavat keskustelua ydinvoiman turvallisuudesta sekä hyödyistä kautta maailman, myös Suomessa.

Miten ydinvoimalat selvisivät järkyttävien mittasuhteiden luonnonkatastrofista? Tähän kysymykseen ei voi olla alkuunkaan tyhjentävää vastausta vielä edes ydinvoiman huippuasiantuntijoilla. Tilanne on ollut ja on edelleen hyvin vakava, tämä on kyllä käynyt selväksi.

Japanin tuhoalueilla pinnassa ei ole ydinvoima vaan inhimillinen hätä. Kaiken kaaoksen keskellä kaikilla ihmisillä ei ole riittävästi edes vettä ja ruokaa.

Ennusteet katastrofin seurauksista Japanin ja koko maailman taloudelle kutistuvat toistaiseksi pelkiksi arvauksiksi.

Menot