Uutiset

Japanilainen tiedemies antoi Mona Lisalle äänen

Vaikka Mona Lisan hymy pysyisikin ikuisena mysteerinä, niin ei huolta. Japanilaisen tiedemiehen ansiosta on nyt tiedossa, miltä Mona Lisan puhe kuulosti.

Tohtori Matsumi Suzuki käyttää yleensä asiantuntemustaan rikosten selvittämisessä, mutta tällä kertaa Suzuki oli kiinnostunut Mona Lisan äänestä.

Hän mittaili Leonardo da Vincin kuuluisaa 1500-luvun maalausta monelta kantilta. Hän laski mittailujen jälkeen Mona Lisan olleen 168 senttiä pitkä. Suzuki myös muotoili maalaus mallinaan Mona Lisan pääkallon.

– Kun henkilön pituus ja kallon muoto ovat tiedossamme, voimme niiden perusteella luoda hänelle äänen, Suzuki vakuuttaa.
Suzuki arvioi, että hänen Mona Lisalle antamansa ääni on noin 90-prosenttisesti kohdallaan. Suzuki ja hänen tutkijakollegansa käyttivät lopullisen ääninäytteen puhujana italialaista naista.

– Aloimme miettiä, mitä Mona Lisa sanoisi. Yritimme panna Mona Lisan puhumaan japania, mutta se ei jotenkin tuntunut luontevalta, Suzuki sanoo.

Nyt Mona Lisalla on siis ääni, vaikka salaperäisen naisen henkilöyskin on hämärän peitossa. Mona Lisaksi on ehdotettu jopa Da Vinciä itseään. Myös taiteilijan äiti on saanut tutkijoilta hajaääniä Mona Lisaksi.

Brittihotelli tarjoaa jalkapallovapaan vyöhykkeen

Brittihotelli tarjoaa jalkapallon MM-kisojen aikana ”futisleskille” jalkapallovapaan vyöhykkeen.

Englannin järviseudulla toimivan hotellin henkilökuntaa on kielletty lausumasta kisojen aikana sanaa ”jalkapallo”. Tai paremminkin sitä j:llä alkava yhdyssanaa, kuten henkilökunta tällä hetkellä jalkapalloa nimittää.

Jos asiakas kuulee kisojen aikana kyseisen yhdyssanan henkilökuntaan kuuluvan suusta, hän saa heti hyvitykseksi lasin samppanjaa.

Linthwaite House -hotelli on jo vastaanottanut mukavan määrän huonevarauksia kisojen ajaksi. Hotelli vakuuttaa varjelevansa asiakkaitaan tunnollisesti jalkapalloilun kiroilta.

Henkilökunta lupaa poistaa sanomalehdistä urheiluliitteet ja eliminoida tv:n tauottoman jalkapallotoitotuksen. Jalkapallon paikan valtaavat tv-ruuduissa romantiikkaa tihkuvat dvd-elokuvat.

Jalkapallon MM-kisat Saksassa alkavat 9. kesäkuuta ja päättyvät 9. heinäkuuta.

Parlamentille aikataulumuutos MM-jalkapallon vuoksi

Jalkapallon MM-kisat ovat niin tärkeä asia, että parlamenttikin muuttaa aikatauluaan kisapelin vuoksi. Näin käy Portugalissa, missä lainsäätäjät aikaistivat puolustusvoimien uudistuksen käsittelyä futispelin takia.

Armeijan reformia oli määrä käsitellä parlamentissa 21. kesäkuuta iltapäivällä. Samaan aikaan kuitenkin pelataan futismatsi Portugali-Meksiko, joten sotahommat jäivät tärkeämpien asioiden jalkoihin.

Parlamentti päätti hoitaa armeijan remontin pois alta jo 21. päivän aamupäivällä, jotta he saattavat keskittyä MM-mittelöön.
Portugalin teollisuuden keskusjärjestö tuomitsi oitis kansanedustajien tempun. Työnantajien mukaan parlamentti näyttää huonoa esimerkkiä.

Monessa maassa, muun muassa Portugalissa, työnantajat pelkäävät työntekijöiden ottavan rokulipäiviä MM-jalkapallon katsomiseen.

STT

Mainos